Nederland

Amerikaanse minister: Nederland moet meer geld uitgeven aan defensie

15 februari 2017 18:10 Aangepast: 15 februari 2017 20:12
Defensieminister Jim Mattis: 'Defensie-uitgaven moeten nog dit jaar op orde zijn' Beeld © EPA

"Iedereen die van de beste verdediging van de wereld profiteert, moet daar ook aan meebetalen." Dat zei de Amerikaanse defensieminister Jim Mattis tijdens de NAVO-top in Brussel.

Hij wil dat nog dit jaar álle NAVO-lidstaten (waaronder Nederland) de afspraak nakomen om 2 procent van hun BBP uit te geven aan defensie. Als ze dat niet doen, zal Amerika zijn betrokkenheid bij de NAVO mogelijk gaan 'matigen'.

Betrokkenheid heeft een prijs

Matis zei tijdens de top dat de VS betrokken zal blijven bij de NAVO, maar stelde wel een aantal voorwaarden. Hij wil dat alle NAVO-leden vóór het einde van het jaar hun defensie-uitgaven op orde hebben.

Dat betekent dat ieder NAVO-land 2 procent van het BBP moet uitgeven aan defensie. Nu zijn er maar vijf landen die die norm halen, de meeste Europese landen hebben een gemiddelde van 1,4 procent.

'Kosten eerlijker verdelen'

Van alle NAVO-landen geven de Amerikanen al jaren veruit het meeste uit aan defensie. De VS draagt ongeveer 70 procent van de totale kosten. Alle Europese landen samen zo'n 30 procent. 

ZIE OOK: CDA wil 2 miljard euro extra voor defensie

Om de kosten eerlijker te verdelen, wil Matis dat de Europese landen ook meer gaan bijdragen. Voor Nederland zou dat een flinke kostenpost betekenen, want op dit moment geven we slechts 1,2 procent van het BBP uit aan defensie. Om aan de norm te voldoen zou er jaarlijks 6 miljard moeten worden uitgegeven.

2,5 miljard een 'mooi doel'

Nederland heeft in het afgelopen jaar de defensie-uitgaven al verhoogd, maar daar moet dus nog een schepje bovenop. Volgens minister Hennis van Defensie is 2,5 miljard een 'mooi doel', vertelde ze tegen onze politiek verslaggever Fons Lambie. Opvallend is dat de VVD in het eigen verkiezingsprogramma maar 1 miljard wil uitgeven aan defensie.

Daarmee voldoet Nederland dus vooralsnog niet aan de norm die volgens Matis nog dit jaar gehaald zou moeten worden. Minister Hennis zegt dat ze de Amerikaanse eis aan NAVO-landen om nog dit jaar met plannen te komen om meer geld aan defensie te besteden, voor zal leggen aan het kabinet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore