Buitenland

Witte Huis stuurt politiek strateeg Steve Bannon de laan uit

18 augustus 2017 19:27 Aangepast: 13 november 2017 14:11
Steve Bannon, met op de voorgrond president Trump. Beeld © AFP

De politiek strateeg Steve Bannon is ontslagen. De rechtse nationalist was een belangrijke politiek adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump. "De belangrijkste adviseur van Trump is nu verdwenen", zegt correspondent Erik Mouthaan.

Het Witte Huis heeft bevestigd dat de politiek strateeg Bannon na een gesprek met stafchef John Kelly is opgestapt. Bannon adviseerde Trump over het onderhouden van zijn band met de achterban, de kiezers. "Bannon zat achter het rechtse, populistische geluid van Trump", zegt correspondent Erik Mouthaan. 

Machtsstrijd in Witte Huis

De relatie tussen Bannon ​en Trump is sinds april al bekoeld. Volgens Amerikaanse media woedde er een machtsstrijd in het Witte Huis tussen Bannon en Trumps schoonzoon Jared Kushner. Die laatste is de laatste maanden meer en meer zichtbaar geworden als de nieuwe rechterhand van de president. 

De machtsstrijd gaat volgens Mouthaan tussen de rechts-populisten in het Witte Huis en de gematigdere, traditionele politici. "Die gematigde vleugel lijkt de strijd te winnen", zegt Mouthaan. "De rechtse politici zijn allemaal vervangen door wat gematigdere Republikeinen. Ze willen Trump meer naar het midden krijgen." De vraag is of Trump zelf een gematigdere toon gaat aanslaan, zegt Mouthaan. 

Trump zei in april over Bannon: "Ik mag Steve graag, maar ik moet jullie eraan herinneren dat hij pas zeer laat bij mijn campagne betrokken was. Ik ben mijn eigen strateeg, en ik ben niet van plan om mijn strategieën aan te passen."

Ontslaggolf Witte Huis

Bannon is al de zoveelste functionaris rond het Witte Huis die op straat wordt gezet. Drie weken geleden werd de scheldende communicatiechef Anthony Scaramucci ontslagen