Nederland

Kabinet heeft begrip voor actie VS in Syrië: 'Waarschuwing dat gifgasaanval niet kan'

07 april 2017 09:38 Aangepast: 07 april 2017 12:23
Beeld © ANP

Het Nederlandse kabinet heeft begrip voor de raketaanval van de Amerikanen op een Syrische luchtmachtbasis. Dat hebben de ministers Asscher en Koenders gezegd.

President Trump liet 59 raketten afvuren op een luchtmachtbasis in Syrië. Het was een reactie op het gebruik van chemische wapens door het regime van president Assad. Het Syrische leger zegt dat bij de Amerikaanse aanval zes doden zijn gevallen. Volgens Rusland zijn er negen vliegtuigen verwoest.

Vice-premier Asscher zei tegen RTL Nieuws dat hij het als een waarschuwing ziet 'dat dit soort gifgasaanvallen niet kunnen'. Dat verklaarde ook minister Koenders van Buitenlandse Zaken.

'Nu naar onderhandelingstafel'

Koenders vindt dat er nu gestuurd moet worden op de-escalatie. "We moeten terugkeren naar de weg van de VN, die is nu heel belangrijk. Het belangrijkste is dat dit moet bijdragen aan een terugkeer naar de onderhandelingstafel.''

De Amerikaanse zaakgelastigde in Nederland, de plaatsvervanger van de Amerikaanse ambassadeur, heeft vanmorgen op het ministerie van Buitenlandse Zaken topambtenaren van minister Koenders bijgepraat. Ook werd op het ministerie van Algemene Zaken een topambtenaar van premier Rutte op de hoogte gebracht.

'Moet iets gebeuren'

De Amerikaanse president Trump zei eerder al dat 'er iets moest gebeuren' nadat deze week bekend werd dat tientallen mensen in Syrië om het leven kwamen na een gifgasaanval door het Syrische leger.

"Wat Assad heeft gedaan is verschrikkelijk, vind ik. Wat in Syrië is gebeurd, is een schande voor de mensheid. En hij zit daar, en regelt denk ik de dingen, dus er moet iets gebeuren", zei Trump.

Beelden van de gifgasaanval:

 

 

RTL Nieuws

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`