Nederland

Overvecht is ongezondste wijk van Nederland

09 september 2015 17:01 Aangepast: 09 september 2015 22:00
De Utrechtse wijk Overvecht, de ongezondste van het land (archieffoto). Beeld © ANP

Inwoners van de Utrechtse wijk Overvecht maken de hoogste zorgkosten van Nederland: 2571 euro per persoon per jaar. Dat is 25 procent meer dan mensen van dezelfde leeftijd in de rest van Nederland. Inwoners van Niedorp (Noord-Holland) en omgeving zijn het gezondst.

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws naar cijfers van de zorgverzekeraars over zorg uit het basispakket in 2011, 2012 en 2013.

Thumbnail

De kosten in Overvecht (alle postcodes die met '356' beginnen) zijn aan het stijgen. Niet alleen gemeten over alle drie de jaren, maar ook in 2013 is Overvecht het gebied met relatief de hoogste zorgkosten. Mensen hebben er relatief vaak last van chronische ziektes, zoals diabetes en COPD, en psychische aandoeningen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Zo gezond is jouw wijk of dorp

Volgens Bouchra Dibi, raadslid in Utrecht en tien jaar lang welzijnswerker, zijn armoede en sociale problemen belangrijke oorzaken van de slechte gezondheid van de inwoners van Overvecht. Die leiden ertoe dat mensen er een ongezonde levensstijl op na houden.

"Mensen zijn vooral bezig met overleven", zegt Dibi. "Hoe los ik mijn schulden op? Hoe zorg ik dat miijn verslaafde zoon hulp krijgt, of hulp bij depressie? De gezondheid komt dan onderaan."

Stap vooruit, stap terug
Victor Everhardt, de Utrechtse wethouder van gezondheid, wijst erop dat in eerdere jaren de zorgkosten in Overvecht juist terugliepen. De gemeente Utrecht probeert de inwoners van de wijk al jaren gezonder te maken. "Kennelijk lukt dat dus toch niet", zegt hij. 

Volgens Everhardt is het een weerbarstig probleem. "Je ziet dat we stappen vooruit zetten, maar de crisis heeft extra hard toegeslagen in een wijk waar meer dan 70 procent sociale huurwoningen staan. Dan zet je ook weer een stap terug."

Niedorp en omgeving het gezondst
Het postcodegebied 173, het Noord-Hollandse Niedorp en omgeving, maakt volgens de cijfers de laagste kosten en is dus juist het gezondst. Uit gegevens van de GGD blijkt dat mensen hier minder vaak overgewicht hebben, minder vaak drugs gebruiken en meer bewegen dan de gemiddelde Nederlander.

Thumbnail

RTL Nieuws bekeek de gecorrigeerde databestanden van Vetkis, een samenwerkingsverband tussen de zorgverzekeraars, over de gemaakte zorgkosten per wijk. Het gaat om alle kosten die door zorgverzekeraars worden vergoed in het basispakket. Daarbij is ook zorg meegerekend die mensen vanwege het eigen risico zelf moesten betalen, maar wel hebben doorgegeven aan hun zorgverzekeraar.

De wijken zijn ingedeeld naar de eerste drie cijfers van de postcode. Deze kosten per wijk, per leeftijd- en geslachtscategorie zijn vervolgens vergeleken met de landelijke gemiddelden. Hierdoor kun je zien of de kosten in een wijk relatief hoog of juist laag zijn.

Meer op rtlnieuws.nl:
Pillen populair in Laakkwartier en Schilderswijk

`