Nederland

Oudenbosch verzet zich tegen komst asielzoekers

28 september 2015 23:20 Aangepast: 28 september 2015 23:28
In Oudenbosch wonen in totaal maar 12,5 duizend mensen. Dat is niet goed voor de inburgering. Beeld © anp

"Wij zijn niet tegen vluchtelingen, maar willen een humane oplossing. Dat betekent: geen asielzoekerscentrum voor 750 mensen op ons voetbalveld", zegt Jacco Buijs, een ondernemer uit Oudenbosch. Hij heeft samen met een aantal andere 'rijke medebewoners' plannen om de locatie waar het centrum moet komen, op te kopen.

Het idee bestond al jaren, maar in een aantal dagen was de financiering van 570.000 euro rond. Dat is de boekwaarde die eerder door de gemeente werd vastgesteld, inclusief de winstverwachting. 

"We hebben onze mond vol van integratie, maar dan moet je daar wel duidelijk voor kiezen", zegt hij in Van Liempt Live. "In Oudenbosch wonen in totaal maar 12,5 duizend mensen. Dat is niet goed voor de inburgering. Waarom worden er geen stuk of 30 gezinnen opgevangen? 

'Achterkamertjespolitiek'
Het meest boos is hij misschien wel over het gebrek aan communicatie tussen de gemeente en de bewoners. Het college van B&W is al een jaar met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in gesprek zonder dat de dorpsbewoners daarvan op de hoogte waren. "Ze hebben eerst achterkamertjespolitiek bedreven. Als het ware stiekem met elkaar gevreeën, om het maar in duidelijke taal te zeggen. Vervolgens hebben ze dit bekrachtigd met een duidelijk standpunt en samen een huwelijk proberen te sluiten."

"Geen enkele wethouder woont in onze kern, iedereen woont ergens anders in de gemeente. Willen zij deze asielzoekers wel in hun achtertuin?"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`