Nederland

VVD wil belastingvoordelen voor anti-rookclub stopzetten

05 oktober 2015 04:54 Aangepast: 05 oktober 2015 07:26
Beeld © ANP

Het was even groot nieuws vorige week: Clean Air Nederland (CAN) wil dat mensen niet meer mogen roken in hun eigen tuin als dat overlast geeft. Maar de VVD is woest om de plannen en zegt dan CAN aan 'opruiing' doet.

VVD-Kamerlid Erik Ziengs wil daarom dat er een einde komt aan de belastingvoordelen die Clean Air Nederland krijgt, zegt hij in het AD. "Ik krijg helemaal de kriebels van dit soort clubjes. Hoe ver moeten we gaan? Wordt het ook verboden om in je tuin te barbecueën?" zegt hij tegen die krant. 

Einde aan de ANBI
CAN staat bij de fiscus geregistreerd als ANBI, Algemeen Nut Beogende Instelling. ANBI’s, waaronder bijvoorbeeld goede doelen vallen, hoeven geen belasting te betalen over hun giften. Ook mogen donateurs hun giften aftrekken van de inkomstenbelasting.

Ziens noemt vrijheid van meningsuiting een groot goed, maar die 'hoeft niet te worden gefinancierd door de belastingbetaler'. Volgens hem is Nederland al ver genoeg gegaan door de aanpak van roken in de horeca. 

Het Kamerlid vraagt aan minister Van Rijn van Volksgezondheid of het mogelijk is de ANBI-status af te pakken van organisaties die 'mensen tegen elkaar opzetten'. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`