Nederland

Milieudefensie eist gezonde lucht: kort geding op 23 augustus

07 juni 2017 08:46 Aangepast: 07 juni 2017 11:37
De Stadhouderskade in Amsterdam, de ongezondste plek van de stad. Beeld © ANP

Elke dag dat we in ongezonde lucht moeten leven is er één te veel, vindt Milieudefensie. Door vieze lucht gaan volgens de actiegroep jaarlijks duizenden mensen eerder dood. Met een kort geding tegen de staat, dat dient op 23 augustus, wil ze daarom schonere lucht afdwingen.

Een jaar geleden kondigde Milieudefensie al een rechtszaak aan om gezonde lucht. Maar die zaak heeft nog steeds niet plaatsgevonden. Daarom wil Milieudefensie via een kort geding sneller een bindende uitspraak van een rechter afdwingen.

"Het is absoluut noodzakelijk dat de rechter nu snel een uitspraak doet, langer wachten is onverantwoord. Iedere dag ademen alle mensen in Nederland ongezonde lucht in, met jaarlijks duizenden ernstig zieken en sterfgevallen tot gevolg", schrijft de organisatie. Daarom zou de staat er op zijn minst voor moeten zorgen dat de luchtkwaliteit voldoet aan de Europese richtlijnen.

Files zijn de boosdoener

"Hopelijk moet de staat snel maatregelen nemen", laat Anne Knol van Milieudefensie weten. "Het recht op gezondheid zou toch belangrijker moeten zijn dan het recht op vervuilend verkeer.”

Nederland scoort al jaren slecht als het om de luchtkwaliteit gaat. Het Europees Milieu Agentschap (EMA) riep Nederland vorig jaar uit tot één van de meest vervuilde landen van Europa. De grootste boosdoener: files, met name in de Randstad. Strengere richtlijnen voor houtkachels en het verlagen van landbouwemissies zijn volgens Milieudefensie nodig. 

'Goede kans

Een andere actiegroep, Urgenda, stapte in 2015 naar de rechter om de minister te dwingen zich harder in te spannen om de klimaatdoelstellingen te halen. Urgenda won en inspireerde daarmee Milieudefensie. Hoogleraren zeiden eerder al tegen RTL Z dat ook deze actiegroep 'een goede kans' maakt om een rechtszaak om schone lucht te winnen. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`