Nederland

Opvangcentra evenwichtig verspreid over arme en rijke wijken

20 oktober 2015 11:42 Aangepast: 20 oktober 2015 16:10
Asielzoekers worden verwelkomd in Heumensoord, begin oktober. Beeld © ANP

De opvangcentra die op dit moment worden gebruikt door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), staan in ongeveer evenveel rijke als arme wijken. Dat blijkt uit een analyse van RTL Nieuws op basis van de postcodes van de opvanglocaties.

RTL Nieuws legde de postcode van 74 opvanglocaties van het COA naast inkomensgegevens van het CBS. Daaruit blijkt dat 16 opvanglocaties in de rijkste buurten staan en 16 in de armste buurten, waar de protesten tegen de komst van een azc vaak heftig zijn. 

17 andere opvanglocaties staan in buurten die iets rijker zijn dan gemiddeld, terwijl 21 locaties staan in buurten die juist iets armer zijn dan gemiddeld. Van de postcode van vier locaties zijn bij het CBS geen inkomensgegevens bekend.

Landhuis in Wageningen
De rijkste buurt is die van landhuis de Leemkuil in Wageningen. Daar worden mensen opgevangen die aan het begin van de asielprocedure staan. Inwoners van dit postcodegebied hebben bijna twee keer zoveel te besteden als de gemiddelde Nederlander. Ook de opvanglocaties in Zeist en Oisterwijk staan in rijke buurten.

De armste wijk waar asielzoekers worden opgevangen, is Limmel in Maastricht. Deze opvang moet over drie jaar sluiten en verhuist dan naar een iets minder arme wijk. Ook in Velp en Oude Pekela zijn de omwonenden in het algemeen een stuk armer dan het Nederlands gemiddelde.

Analyse
RTL Nieuws heeft de postcodegebieden van Nederland in vier groepen verdeeld. De rijkste zijn die waar het gemiddeld besteedbaar huishoudinkomen in 2012 boven de 38.200 euro per jaar ligt. Daarna volgen de wijken die tussen de 34.400 en 38.200 euro zitten, dan de wijken tussen de 30.100 en 34.400 euro. De armste wijken zijn die onder de 30.100 euro per jaar.

Vervolgens is van iedere opvanglocatie die op de website van het COA staat aangegeven de postcode bekeken. Het gaat dan om opvanglocaties waar mensen voor langere periode worden opgevangen. Het bijbehorende gemiddeld besteedbaar huishoudinkomen bepaalt vervolgens in welke van de vier categorieën de buurt van de opvanglocatie terecht is gekomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore