Nederland

Geen vervolging om nalatigheid MH17

02 november 2015 18:42 Aangepast: 02 november 2015 19:37
Het gereconstrueerde wrak van MH17. Beeld © AFP

Het Openbaar Ministerie gaat geen strafrechtelijk onderzoek instellen naar mogelijke nalatigheid van betrokkenen bij de ramp met vlucht MH17. Nabestaanden hadden daarom gevraagd.

Dat deden ze in verband met de onveilige route die het toestel van Malaysia Airlines vloog. Sommige nabestaanden wilden ook dat het OM keek naar de aansprakelijkheid van Nederlandse bewindslieden, maar ook dat is het OM niet van plan.

Geen aanknopingspunten
In een brief aan de nabestaanden meldt het OM dat het eindrapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) geen aanknopingspunten biedt om strafrechtelijk onderzoek in te stellen. Het rapport verscheen op 13 oktober.

In het rapport staat onder meer dat Oekraïne verantwoordelijk is voor de veiligheid van vliegtuigen in zijn eigen luchtruim. Ook was Nederland niet verantwoordelijk voor vlucht MH17 omdat die werd uitgevoerd door een niet-Nederlandse maatschappij. Daarnaast ontbrak het aan 'expliciete waarschuwingen' voor eventuele risico's voor de burgerluchtvaart.

Niet in het buitenland
Het OM wijst erop dat het geen onderzoek kan doen naar strafbare nalatigheid die in andere landen is begaan. Ook staat er in de brief dat 'iemand in Nederland of een Nederlander in het buitenland de ramp met de MH17 had moeten kunnen voorzien en deze vervolgens ook zelf had moeten kunnen voorkomen. Alleen in dat geval zou het OM kunnen vervolgen.'

Meer op rtlnieuws.nl:
Eindrapport MH17: artikelen, video's en achtergrond

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`