Nederland

Unieke nominatie: molenaarsambacht bij Unesco voorgedragen

25 november 2015 15:15 Aangepast: 25 november 2015 16:32
Krijtmolen d'Admiraal in Amsterdam Beeld © Google Streetview

Het molenaarsambacht wordt genomineerd als immaterieel erfgoed. Minister Bussemaker heeft besloten deze Nederlandse traditie voor te dragen bij Unesco.

De Unesco-werelderfgoedlijst kent iedereen wel. Maar dan gaat het om materiële zaken met daarop in Nederland onder andere de Grachtengordel of het Woudagemaal, de Waddenzee en Kinderdijk. Maar er bestaat ook een werelderfgoedlijst voor immateriële erfgoederen. Nederland wil dat op deze lijst ook een aantal typisch Nederlandse tradities komen.

Vakmanschap blijft behouden
De ​Unesco-lijst met immateriële erfgoederen bestaat al in het buitenland. Zo staan daar bijvoorbeeld het Spaanse muziekgenre flamenco op, en de Franse keuken.

Minister Bussemaker heeft op molen D'Admiraal, de enige krijtmolen van Nederland, bekendgemaakt dat het 'molenvak' genomineerd wordt. Ze neemt hiermee het advies voor de Raad voor Cultuur over. "Molens zijn al sinds eeuwen met Nederland verbonden. Molenaars zijn nodig om de molens te laten draaien. Door het molenaarsambacht voor te dragen bij Unesco, gaat het vakmanschap van werken met molens niet verloren voor volgende generaties", zegt Bussemaker.   

Nog 1100 molens
Wat er nu moet gebeuren? Het Gilde van Vrijwillige Molenaars, Vereniging De Hollandsche Molen, Het Ambachtelijk Korenmolenaarsgilde en het Gild Fryske Mounders stellen een zogenoemd nominatiedossier samen. Dat wordt in het voorjaar van 2016 ingediend bij Unesco.

Sinds de negentiende eeuw zijn veel molens tot stilstand gekomen. Nederland telt nu nog 1100 werkende windmolens. 150 molens worden door water aangedreven. Anno 2015 laten 50 beroepsmolenaars en honderden vrijwillige molenaars de wind- en watermolens in Nederland weer draaien.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore