Nederland

OM in de fout: DNA moordenaars en verkrachters niet afgenomen

10 december 2015 18:13 Aangepast: 04 augustus 2017 10:30

Het Openbaar Ministerie heeft van bijna 12.000 veroordeelden geen DNA afgenomen, terwijl dat wel had gemoeten. Het gaat naast veel dieven en geweldplegers ook om tientallen moordenaars, verkrachters en aanranders, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Iedereen die wordt veroordeeld voor een ernstig misdrijf moet volgens de wet verplicht DNA afstaan aan het OM. Maar dat gebeurt niet altijd, bleek na het onderzoek naar aanleiding van de moord op oud-minister Els Borst.

Bart van U. eerder ontdekt
Zo had bij de vermoedelijke moordenaar van Borst, Bart van U., DNA afgenomen moeten worden omdat hij eerder was veroordeeld voor wapenbezit. Als dat was gebeurd, was hij veel sneller aan de moord op Borst gekoppeld.

Van U. wordt ook verdacht van de moord op zijn zus, elf maanden na de moord op Borst. Hij heeft inmiddels bekend. Die moord was dus mogelijk voorkomen als hij toen al vast had gezeten voor de moord op Borst. Uit het onderzoek van de commissie-Hoekstra naar deze moorden bleek dat er van veel meer veroordeelden geen DNA is afgenomen.

Op 1 januari 11.620 veroordeelden zoek
RTL Nieuws heeft cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie waaruit blijkt voor welke soort misdrijven de 11.620 mensen, naar wie het OM op 1 januari 2015 nog op zoek was, zijn veroordeeld. Een groot gedeelte (3792 mensen) is veroordeeld voor eenvoudige diefstal. Maar ook de groep veroordeelden voor mishandeling is aanzienlijk: het gaat om 1402 mensen die hun DNA niet hebben afgestaan.

Bovendien bevat de groep veroordeelden die geen DNA afstonden ook veroordelingen voor aanranding (71), verkrachting (18), mensenhandel (52), moord (10) en doodslag (68). Advocaat Richard Korver, die veel werkt voor slachtoffers en nabestaanden in ernstige zeden- en moordzaken, noemt dit 'heftige cijfers'.

Daders kunnen opnieuw toeslaan
"Het is vooral zorgelijk omdat juist van plegers van ernstige zaken bekend is dat ze vaak meer misdrijven plegen en hierdoor opnieuw slachtoffers kunnen maken. Mijn grote vraag is waarom het niet gebeurt", zegt Korver tegen RTL Nieuws. Uit het onderzoek van de commissie-Hoekstra blijkt dat het proces van DNA-afname op verschillende momenten vertraging oploopt, en dat veroordeelden bovendien regelmatig niet op komen dagen bij het DNA-spreekuur van de politie.

Het OM en minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie hebben in november aangekondigd dat ze bezig zijn met 'een inhaalslag' wat betreft de DNA-afname bij veroordeelden. Een probleem daarbij is dat van 10.765 veroordeelden bij de politie geen adres bekend is. Het OM gaat extra mensen aannemen om ervoor te zorgen dat de afname van DNA bij veroordeelden soepeler verloopt.

Reacties OM en politie
Het OM laat weten dat het samen met de politie en het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) inzet op 'een actieve opsporing van veroordeelden die gesignaleerd staan in verband met het afnemen van DNA‐materiaal'. "De politie maakt daarbij gebruik van alle interne en openbare bronnen om de mogelijke verblijfplaats van de veroordeelde te achterhalen", meldt het OM. Lees hier de complete reactie van het OM

Volgens de politie zou de wet ook zodanig moeten worden aangepast dat al DNA mag worden afgenomen voordat iemand veroordeeld is. Dat heeft de commissie-Hoekstra ook geadviseerd. Lees hier de complete reactie van de politie.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore