Nederland

Crisis bij Nederlands nee in referendum? 'Intimidatie', zegt Wilders

09 januari 2016 09:38 Aangepast: 03 augustus 2017 21:15
Geert Wilders: 'Intimidatie van de EU-elite'. Beeld © ANP

PVV-leider Wilders bestempelt het als intimidatie, zijn D66-collega Pechtold spreekt van een dreigement: de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, waarschuwt voor een grote crisis als Nederland straks massaal nee stemt in het referendum over de Oekraïne.

Dat referendum, op 6 april, komt er dankzij het Actiecomité GeenPeil. Nederlanders mogen zich uitspreken over de vraag of het zogeheten associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne er echt moet komen. 

'EU opblazen'
Koren op de molen van populisten die de Europese Unie willen opblazen, zegt Juncker vandaag in een interview met NRC Handelsblad. Wie meedoet aan het referendum, moet volgens hem 'goed begrijpen dat deze kwestie het Nederlandse belang overstijgt'.

Geert Wilders zegt op Twitter: "De intimidatie van de EU-elite begint weer. Maar het zal ze niet meer helpen. Nederland zegt NEE." Ook D66-leider Alexander Pechtold wijst Junckers waarschuwing af: "De kiezer is nog nooit overtuigd door dit soort impliciete dreigementen."

'Geen referendum over Europa'
Juncker in NRC: "Laten we het referendum niet veranderen in een referendum over Europa." Hij zegt te hopen dat Nederlanders geen nee zullen zeggen 'om redenen die niets met het verdrag zelf te maken hebben'.

Meer op rtlnieuws.nl:
'Nederlands referendum speelt Rusland in de kaart'

`