Nederland

Alle asielzoekers krijgen 'homoles' in azc's

25 januari 2016 05:00 Aangepast: 25 januari 2016 08:54
Minister Jet Busssemaker (archieffoto) Beeld © ANP

Vluchtelingen in alle asielzoekerscentra krijgen binnenkort voorlichting over rechten van homo’s en transgenders. Azc's krijgen daarvoor het lesmateriaal dat al bestaat voor scholen.

Dat zegt minister Bussemaker (Onderwijs) vandaag in Trouw. "Vluchtelingen komen uit landen waar homorechten niet vanzelfsprekend zijn. Wij maken duidelijk dat discriminatie niet wordt geduld", zegt ze tegen die krant. 

Invulling nog onduidelijk
Over de precieze invulling van de voorlichting moet nog worden gesproken. Elk azc kan dat waarschijnlijk zelf gaan inrichten. Ook zijn er verschillende organisaties die de voorlichting zouden kunnen geven. Het COA (verantwoordelijk voor de opvang van vluchtelingen), maar bijvoorbeeld ook asielzoekers zelf. Ook het COC, de belangenorganisatie van homoseksuelen, mag meepraten over de invulling van het plan. Bussemaker organiseert daarvoor binnen enkele weken een conferentie.

De minister is geen voorstander van het apart huisvesten van homo's, lesbiennes, bi's en transgenders, bleek vorige week al. Dat kan alleen tijdelijk in geval van nood. Het uitgangspunt moet echter blijven dat de Nederlandse waarden en normen ook gelden in asielzoekerscentra, aldus de minister. Zij wil dat vluchtelingen vanaf dag 1 in Nederland leren welke normen en waarden hier gelden.

Meer op rtlnieuws.nl:
Homoseksuele vluchteling schuilt bij gay stel

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore