Nederland

Sportleraar op basisschool: prima, maar wie betaalt dat?

01 februari 2016 10:28 Aangepast: 01 februari 2016 12:04
Archieffoto. Beeld © ANP

Basisscholen verplichten om een afgestudeerde sportleraar gymles te laten geven? Prima, vindt de PO-Raad. Maar dan moet wel bekend zijn wie dat gaat betalen.

Dat zegt een woordvoerder van de sectororganisatie voor het primair onderwijs in een reactie op een VVD-plan. "We willen graag meedenken, maar zouden dit plan graag met een rekensommetje erbij zien. Sportonderwijs is heel belangrijk. Maar het moet wel betaalbaar blijven. Het onderwijs is toch al niet een sector waar het geld tegen de plinten klotst."

Geen extra kosten
Het plan is afkomstig van VVD-Tweede Kamerlid Rudmer Heerema. Hij komt met een initiatiefnota om basisscholen te verplichten afgestudeerde sportleraren de gymles te laten geven. Nu hebben basisscholen nog de vrijheid om wel of niet te kiezen voor een gediplomeerde gymleraar.

Volgens Heerema zou het plan de scholen niets extra's kosten, en ook zou het niet leiden tot grotere klassen. Als een leraar van een basisschool vertrekt, kan die vervangen worden door een gediplomeerde gymleraar, denkt hij.

Scholen en ouders bepalen
PO-Raadvoorzitter Rinda den Besten verwacht dat het plan wel tot grotere klassen gaat leiden, 'en dat wil niemand'. "Er zijn absoluut scholen die met grotere groepen goed onderwijs geven, maar als alle scholen dit verplicht moeten doorvoeren en dus grotere groepen gaan krijgen, dan weet ik zeker dat dat in het onderwijs op geen enkele steun kan rekenen", zegt zij tegen RTL Nieuws.  

Bovendien wil de PO-Raad dat scholen met ouders zelf kunnen bepalen wat ze belangrijk vinden. Zo wil de ene school een vakdocent techniek of textiel, en de ander een gymleraar. Dat moet niet verplicht worden gesteld, vindt de raad.

Ook de Algemene Onderwijsbond AOB keert zich tegen het plan, omdat het tot grotere klassen zou leiden.

Meer op rtlnieuws.nl:
Ook op basisscholen 'echte' sportleraar

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`