Rechtszaak tegen Bart van U.

Bart van U.: Ik heb Els Borst vermoord

04 februari 2016 14:13 Aangepast: 08 november 2017 14:03

Bart van U. heeft de moord op politica Els Borst bekend. Hij zag oud-minister Borst als verantwoordelijke voor de euthanasiewetgeving en had naar eigen zeggen een 'goddelijke' opdracht gekregen om haar te vermoorden.

Tot vandaag beriep Van U. zich op zijn zwijgrecht. Vandaag legde hij achter gesloten deuren een verklaring af. 

In de weken voorafgaand aan de moord op Els Borst was Bart van U. 'meerdere malen' bij haar in Bilthoven aan de deur geweest, heeft hij verklaard. Borst had kort voor haar dood ook aangegeven bij vrienden dat een 'verwarde man' bij haar had aangebeld. Van U. heeft gezegd dat hij per fiets van zijn woonplaats Rotterdam naar Bilthoven reisde. 

'Wil geen verder onderzoek'
Bart van U. wil niet nogmaals onderzocht worden in het Pieter Baan Centrum. Hij zegt alle constante verplaatsingen zat te zijn en wil rust. Van U. probeerde uit de gevangenis van Scheveningen te ontsnappen en werd toen overgeplaatst naar Vught. 

Oud-minister van Volksgezondheid Els Borst werd in februari 2014 met tientallen messteken om het leven gebracht. Verdachte Van U. kwam pas in begin 2015 in beeld door een DNA-match na de moord op zijn zus Loïs in januari. Hij had al bekend zijn zus te hebben gedood.

Meningsverschillen met zus over euthanasie
Naar eigen zeggen deed hij dat uit zelfverdediging. Zijn relatie met Loïs, die voor Van U. probeerde te zorgen, was volgens hem slecht. In de verklaring die hij over het doden van zijn zus heeft afgelegd, repte Van U. ook over meningsverschillen over abortus en euthanasie.

 

 

Meer op rtlnieuws.nl:
Opmerkelijke wending in zaak-Borst: Van U. wil ineens wel praten

 

 

`