Nederland

Rolstoelgebruiker kan vaak niet mee met de bus

30 mei 2017 05:04 Aangepast: 30 mei 2017 09:22
Beeld © ANP

De bus is voor mensen in een rolstoel te vaak niet toegankelijk. Sinds 2012 moet 98 procent van de bussen rolstoelvriendelijk zijn, maar uit onderzoek blijkt dat het vaak niet zo is.

Bij acht procent van de pogingen om de bus te nemen, kon de rolstoelgebruiker niet mee, blijkt uit een onderzoek in opdracht van het College voor de Rechten van de Mens.

In strijd met VN-verdrag

Voor het onderzoek werden 450 anonieme testritten gemaakt met rolstoelgebruikers in het openbaar vervoer. In de gevallen waar iemand in een rolstoel niet mee kon, lag het vaak aan de speciale rolstoelplank die het niet deed. Ook reden chauffeurs soms gewoon door of weigerden ze een passagier in een rolstoel.

Op de ritten waarbij mensen in een rolstoel wel konden worden meegenomen, bleek de hulp van de buschauffeur in 14 procent van de gevallen niet naar goed. De buschauffeur duwde de rolstoelgebruiker bijvoorbeeld onhandig naar binnen of liet merken geen zin te hebben om te helpen.

Dat rolstoelgebruikers vaak niet mee kunnen in het openbaar vervoer is in strijd met het VN-verdrag over de rechten van mensen met een handicap. Dat is sinds vorig jaar in Nederland in werking getreden en moet zorgen dat mensen met een handicap zo zelfstandig mogelijk kunnen zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`