Nederland

'Deel aangiften tegen Wilders blijkt nep'

12 maart 2016 10:01 Aangepast: 01 augustus 2017 03:30
Geert Wilders. Beeld © ANP

Lang niet alle aangiften tegen PVV-leider Geert Wilders om zijn 'minder-Marokkanen'-uitspraak zijn echt. Meerdere aangevers wisten helemaal niet dat ze een aangifteformulier invulden of waar het over ging. Dat meldt de Telegraaf.

Moskeebesturen en politie zouden betrokken zijn bij het misleiden van aangevers, zegt de krant, die inzage had in getuigenverklaringen in de zaak tegen Wilders. In een poging zoveel mogelijk aangiften te verzamelen, zijn vaak onwetende, niet-Nederlands sprekende of zelfs analfabete allochtonen gevraagd een formulier in te vullen.

'Waarom voor de rechter?'
Onder andere de Haagse As Soennah-moskee heeft met hulp van agenten op die manier veel aangiften ingezameld, meldt Telegraaf. Maar sommige aangevers dachten te stemmen voor een verkiezing, of waren wel boos over uitspraken van Wilders, maar wisten helemaal niet dat ze aangifte deden en wilden dat ook niet.

"Mij is gevraagd mijn stem uit te brengen in verband met Wilders, tenminste als hij zo heet", verklaart één getuige. "Waarom zou hij voor de rechter komen? Ik weet het niet." Een ander zegt dat de politie het formulier invulde en hij alleen maar een handtekening hoefde te zetten. Wat er precies stond, weet hij niet.

Proces staat los van aangiften
De advocaat van Wilders, Geert-Jan Knoops, wil het bericht van de Telegraaf niet bevestigen, en zegt RTL Nieuws te wachten met toelichting tot de zitting in de rechtszaak van 18 maart. "Dan zullen alle stukken in openbaarheid worden besproken. Dan zal veel duidelijk worden."

Ook het OM wil niet ingaan op de vraag of de aangiften zijn geronseld. Overigens staat het proces tegen Wilders los van de 6400 aangiften die tegen hem zijn gedaan. Wilders wordt vervolgd voor een delict waar geen aangiften voor nodig zijn. Het OM heeft zelf besloten tot vervolging over te gaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore