Nederland

'Afgedankte kippen worden als oud vuil behandeld'

21 maart 2016 05:12 Aangepast: 21 maart 2016 06:18

Het leven van een legkip is steeds beter, maar als de hennen eenmaal met pensioen zijn wacht ze alsnog een lijdensweg. Volgens de Dierenbescherming worden de kippen als 'oud vuil' behandeld.

Miljoenen hennen gaan - als ze niet meer genoeg eieren leggen - naar slachthuizen in Polen. En daar gaat het mis, aldus de Dierenbescherming tegen het AD. De dieren worden op een ruwe manier gevangen en verdwijnen urenlang in een vrachtwagen. Dieren worden met botbreuken vervoerd of overleven de reis naar het slachthuis in Oost-Europa helemaal niet.

100.000 dode kippen
Dat zou ook gelden voor kippen die worden gehouden onder het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. "Totaal onaanvaardbaar" noemt die club het zelf. Jaarlijks zouden meer dan 100.000 kippen dood aankomen bij het slachthuis. Een veelvoud zou gewond zijn. Door het vervoer in volle kratten kunnen de dieren tijdens de lange reis vaak niet drinken of eten.

Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) worden jaarlijks 5,5 miljoen Nederlandse kippen naar Polen gebracht. Zo’n 2,5 miljoen kippen worden dichter bij huis geslacht, in Duitsland of Frankrijk. Bij controle mag 2 procent van de vervoerde kippen gewond zijn en maximaal 1 procent overleden. Vorig jaar deed de NVWA 132 controles, bij 16 procent voldeed het transport niet aan de regels.

De Dierenbescherming wil met de pluimveesector en de overheid zoeken naar oplossingen. In Nederland worden zo’n 46,5 miljoen leghennen gehouden, die na anderhalf jaar doorgaans worden geslacht.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`