Nederland

'Snel extra geld voor politie in deze tijd van terreurdreiging'

24 maart 2016 03:23 Aangepast: 24 maart 2016 06:45
Politieagenten bij station Amsterdam Centraal. Beeld © ANP

Er moet snel extra geld naar de politie, zeggen steeds meer partijen in de Tweede Kamer. Die oproep doen ze voor het debat vanavond over de aanslagen in Brussel. De politie komt honderden miljoenen tekort en 'dat kan nu echt niet'.

Na de aanslagen in Brussel is het ook alle hens aan dek bij de politie in ons land. Dus moet het kabinet niet treuzelen met extra geld voor de politie, vinden oppositiepartijen. Gert-Jan Segers van de ChristenUnie: "Als het zo spannend is, als de veiligheid zo onder vuur ligt, dan moet die politie in staat zijn om te doen wat we vragen en dan moet er geld bij."

De politie komt 300 miljoen euro tekort en dat loopt mogelijk nog op. De nieuwe korpschef Erik Akerboom waarschuwde gisteren: komt er geen extra geld, dan wordt er bezuinigd op politiepersoneel. 

Wijkagent tegen radicalisering
Maar zo ver wil de oppositie het niet laten komen. Sybrand Buma (CDA): "Veiligheid voor onze burgers, zeker in de tijd van dreiging, is het hoogste goed. En dan hoort de politie op sterkte te zijn. Dan mag het beknibbelen daarop geen prioriteit van dit kabinet zijn."

Als er extra geld komt, dan moet vooral de wijkagent profiteren, vindt Emile Roemer (SP): "Radicalisering begint in de wijken. En wat heb je nodig? Wijkagenten! De ogen en oren in de wijk. Dat is de afgelopen jaren allemaal weg bezuinigd. Dat moet worden teruggedraaid."

Vakbonden en burgemeesters
De roep om extra geld voor de politie wordt steeds sterker. Eerder trokken de korpsleiding en de vakbonden aan de bel en nu de oppositiepartijen. In de Volkskrant doen vandaag ook burgemeesters van tien grote steden een oproep om in de politie te investeren. Ze zijn bang dat de preventieve aanpak van radicaliserende jongeren door bezuinigingen in het gedrang komt.

Politiek verslaggever Fons Lambie: "Binnen de coalitie hoor je bij de VVD ook dat ze best willen kijken naar extra geld. Dus zal het kabinet waarschijnlijk over de brug moeten komen."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`