Rechtszaak tegen Bart van U.

Moordenaar Els Borst krijgt tbs, geen celstraf

13 april 2016 13:19 Aangepast: 08 november 2017 14:03
Bart van U., verdachte van de moord op oud-minister Borst.

Bart van U. krijgt geen celstraf opgelegd, maar tbs met dwangverpleging voor de doodslag van oud-minister Els Borst en zijn zus Loïs. Dat heeft de rechter zojuist besloten.

Verslaggever Jeroen Wetzels meldt dat Van U. volgens de rechter handelde 'in een plotselinge gemoedsopwelling'. Hij leeft volgens de rechter in 'een parallelle wereld'. Van U. is volgens de rechter volledig ontoerekingsvastbaar. Hij is 'extreem gevaarlijk' volgens de rechtbank. 

Justitie had acht jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. Volgens deskundigen lijdt Van U. aan chronische paranoïde en psychoses. Van U. zou ook schizofreen zijn: hij heeft waanbeelden en visioenen. De psychose van Van U. is volgens de onderzoekers zo hevig dat zijn 'basiskarakter' lastig te ontcijferen is. 

'Duivel vond het prachtig'
Van U. zei twee weken geleden tijdens de behandeling van de zaak dat hij 'door boven' is gestuurd om Borst te doden. "De duivel vond het prachtig; die stond te springen."

Ook zei hij dat hij niemand verdriet heeft willen doen. "Ik heb gehandeld zoals mij is opgedragen en aanvaard de straf die mij wordt opgelegd.''

Even ter herinnering: hoe gaat tbs in zijn werk?:

  • Terbeschikkingstelling, kortweg tbs, wordt altijd opgelegd in combinatie met dwangverpleging. Dat betekent dat de patiënt wordt opgenomen in een gesloten forensisch psychiatrisch centrum (FPC). Verpleging is verplicht.
  • De behandeling in een psychiatrisch centrum is niet verplicht: een patiënt mag dat weigeren. Het doel van de behandeling is om de kans te verkleinen dat iemand opnieuw hetzelfde misdrijf pleegt. Als iemand niet wil meewerken aan zijn behandeling, zal de kans op recidive niet verminderen. De tbs kan dan levenslang duren.
  • Tbs wordt elke keer voor twee jaar opgelegd. Aan het eind van die periode adviseren behandelaars de rechter over het verlengen van tbs of niet. Dat advies is altijd gebaseerd op de kans op recidive. Als de behandeling niet het gewenste effect heeft, of als de patiënt behandeling weigert, kan tbs steeds verlengd worden. Tbs kan zo levenslang duren.

Meer op rtlnieuws.nl

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore