Nederland

Al in 2017 niet meer contant betalen in openbaar vervoer Amsterdam

12 februari 2016 11:49 Aangepast: 01 augustus 2017 11:00
Start van proef met mobiel betalen in Amsterdam Beeld © ANP

Om het aantal overvallen op buschauffeurs terug te dringen, schaft Amsterdam het contant betalen in het openbaar vervoer versneld af. Dat zegt burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam.

De bedoeling was dat je vanaf 2018 alleen nog maar met de pinpas losse kaartjes zou kunnen kopen, maar dat is nu al vanaf 1 januari 2017. Buschauffeurs waren de laatste maanden geregeld het doelwit van overvallers. Vanmorgen legden ze daarom een tijdje het werk neer. Ze voelen zich onveilig en vroegen om maatregelen.  

Criminaliteit 2015
Van der Laan noemde de maatregel tijdens de presentatie van de criminaliteitscijfers in Amsterdam van 2015. Er waren veel minder inbraken en straatroven. Het aantal overvallen en gevallen van zakkenrollerij nam wat toe. 

Het aantal liquidaties in Amsterdam is afgenomen in 2015. Het waren er zes. De jaren ervoor waren het er gemiddeld tien per jaar. De politie steekt veel tijd in het voorkomen van liquidaties door koffiehuizen scherper in de gaten te houden. Ook zijn bij aanhoudingen veel wapens in beslag genomen, zei hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg.

"Stad doet het goed"
"We gaan duidelijk de goeie kant op. De stad doet het goed. Ze is niet alleen gebouwd op palen, maar ook op schokdempers: er is veel weerbaarheid en incasseringsvermogen in Amsterdam", zei Van der Laan.

Meer op rtlnieuws.nl:
Staking voorbij, bussen in Amsterdam-Noord rijden weer

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore