Nederland

Helft inburgeraars zakt voor examen

20 april 2016 18:48 Aangepast: 31 juli 2017 18:00
Beeld © ANP (Archieffoto)

De helft van de asielzoekers die een inburgeringscursus moeten volgen, haalt die niet binnen de drie jaar die zij hebben om het examen te doen. "Onaanvaardbaar en schrikbarend", zegt VVD-Kamerlid Malik Azmani tegen RTL Nieuws.

Het tegenvallende aantal nieuwkomers dat het inburgeringsexamen haalt, is aanleiding tot onderzoek, schrijft minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken aan de Tweede Kamer. Hij wil in elk geval dat de eisen aan de aanbieders van inburgeringlessen al worden opgeschroefd. 

Dat gaat Azmani niet ver genoeg, hij vindt dat inburgeraars ruim de tijd krijgen om hun cursus te doen en als ze die niet halen, 'moet dat consequenties hebben voor hun uitkering of verblijfsrecht'. "Wij geven mensen als ze hier komen drie jaar de tijd om kennis op te doen van onze samenleving, de Nederlandse normen en waarden en aan het werk te gaan", zegt Azmani. "Eigenlijk is de conclusie dat een groot deel dat niet doet."

Waarschuwing
Omdat er al signalen waren dat veel inburgeraars niet aan hun inburgeringsplicht voldoen, krijgen alle nieuwkomers die niet bijtijds actie ondernemen een waarschuwing. Ook krijgen ze een brief als de termijn voor hun inburgering dreigt te verlopen.

Volgens de nieuwe inburgeringswet, die sinds 1 januari 2013 geldt, zijn nieuwkomers zelf verantwoordelijk voor de voorbereiding op het verplichte inburgeringsexamen. Nieuwkomers hebben drie jaar de tijd om aan hun inburgeringsplicht te voldoen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`