Nederland

Nederland derde op lijst van belastingparadijzen

11 december 2016 22:51 Aangepast: 29 juli 2017 12:30
Oxfam wil dat brievenbusconstructies worden aangepakt Beeld © ANP

Alleen Bermuda en de Kaaimaneilanden gaan Nederland voor op de wereldranglijst van belastingparadijzen. Dat zijn landen waar grote bedrijven zich op papier vestigen omdat ze daar weinig belasting hoeven te betalen.

De ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib heeft onderzoek gedaan naar de 15 grootste belastingparadijzen. In het internationale rapport Tax Battles neemt Nederland de derde plaats in. Nederland is het eerste Europese land in de lijst, gevolgd door Zwitserland, Ierland en Luxemburg. Curaçao, onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden, staat op de achtste plaats.

ZIE OOK: Wat is nou zo'n een belastingparadijs en welke rol speelt Nederland daarin?

Binnen de Europese Unie wordt momenteel gewerkt aan een zwarte lijst van belastingparadijzen.

Bedreiging voor armoedebestrijding

Oxfam wil een einde aan de belastingparadijzen, die volgens de organisatie een ernstige bedreiging zijn voor de armoedebestrijding. Ontwikkelingslanden zouden veel belastinginkomsten mislopen die ingezet zouden kunnen worden voor scholen, ziekenhuizen en het creëren van nieuwe banen.

"Deze belastingparadijzen helpen grote multinationals om zo min mogelijk belasting te betalen waardoor landen wereldwijd miljarden dollars aan belastinginkomsten per jaar mislopen. Het resultaat is toenemende extreme ongelijkheid binnen landen en geldtekort om burgers in ontwikkelingslanden meer kansen op beter leven te geven", zegt Esmé Berkhout, belastingexpert van Oxfam Novib en opsteller van het rapport:

De top 15 volgens het rapport Tax Battles:

1. Bermuda
2. Kaaimaneilanden 
3. Nederland 
4. Zwitserland
5. Singapore  
6. Ierland  
7. Luxemburg  
8. Curaçao 
9. Hong Kong  
10. Cyprus  
11. De Bahamas 
12. Jersey 
13. Barbados 
14. Mauritius
15. De Britse Maagden-eilanden 

Zo werkt een belastingontwijking via belastingparadijzen:

'Onderzoek niet goed onderbouwd'

Er is wel kritiek op het onderzoek van Oxfam Novib. Jan Bouwman, professor belastingrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen vindt het onderzoek 'niet goed onderbouwd, als het al zo is'.

Hij twijfelt of de derde plek van Nederland überhaupt wel klopt. "Er zijn recent in Nederland allerlei maatregelen genomen of aangekondigd om ervoor te zorgen dat wij over een jaar of vijf niet meer zullen gelden als een belastingparadijs, als dat al zo zou zijn geweest", zegt hij in een reactie op het rapport.

RTL Nieuws
`