Nederland

'Dodenherdenking? De smartphone gaat voortaan uit!'

29 april 2016 06:31 Aangepast: 29 april 2016 08:56
De jaarlijkse Dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte. Beeld © ANP

Een opvallende actie, gesteund door de grote belmaatschappijen: zet tijdens Dodenherdenking, 's avonds op 4 mei, je smartphone gewoon eens een paar minuten uit. Flauwekul? Echt niet, zegt Sidney Vollmer, een van de mensen achter het plan. "Als we met Dodenherdenking al niet meer kunnen disconnecten, wanneer dan wel?"

De netwerkbeheerders (KPN, Vodafone en T-Mobile) kunnen zich daar wel in vinden, net als het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Vandaar dat er nu ook een website is waarop de oproep heel simpel wordt toegelicht: 

"Media zwijgen, het OV staat stil, zelfs vliegtuigen mogen niet landen. Tijdens Dodenherdenking staat Nederland stil. Laten we ook gezamenlijk onze smartphones uitzetten om 19:59."

'Die stomme smartphone'

Schrijver en copywriter Vollmer (32) kwam op het idee tijdens een stille tocht voor de slachtoffers van vlucht MH17. "Ik zag niet alleen mensen praten, maar ik zag ze ook met hun telefoon bezig zijn. Ineens viel me op: we richten ons niet op elkaar en op dit moment, maar op die stomme smartphone."

Thumbnail

Hij is geboren in 1983: de laatste generatie kinderen die opgroeiden zonder internet. "En geloof me: ik vind digitale technologie fantastisch, ik ben er hartstikke blij mee. Maar ik vraag me vaak af: zijn we niet een beetje doorgeschoten?"

Zoeken naar balans

Thumbnail

Zo kwam hij uit bij een 'zoektocht naar balans in digitale tijden'. Je moet er geen zweverig verhaal achter zoeken: "Mij gaat het erom dat we er meer over praten, ons meer bewust zijn van de digitale technologie. En zo'n stille tocht, of Dodenherdenking: dat zijn toch de allerbelangrijkste momenten om ergens bij stil te staan?"

Met kunstenaar Fabian Sapthu had hij het erover. Konden ze niet gewoon een oproep doen om je telefoon op 'stil' te zetten? In je binnenzak stoppen en er een paar minuten niet op letten? "Maar het gaat ons ook om dat symbolische gebaar." Zo kwamen ze uit bij 2BelminutenStilte. Nu proberen ze het 'zo ver mogelijk de wereld in te brengen'.

Bijzonder moment

De smartphone is een apparaat dat in razend tempo ontzettend belangrijk voor iedereen is geworden. En zo'n bijzonder moment als Dodenherdenking vraagt om een krachtig signaal, vinden Vollmer en Sapthu. "En dat heb je pas als je hem ook echt uitzet, als je bewust die handeling uitvoert."

 

 

`