Nederland

Truckers ontwijken Belgische snelwegen via Nederland

10 mei 2016 09:21 Aangepast: 31 juli 2017 13:00
Beeld © ANP

Per 1 april moeten vrachtwagenchauffeurs geld betalen om over Belgische snelwegen te mogen rijden. Het gevolg is dat truckers nu langere routes door Nederland rijden om tolkosten te besparen.

Dat meldt verkeersdienst VID, die de hoeveelheid vrachtverkeer bij de grensovergangen met België op de A4, de A16, de A67 en de A76 onderzocht. Wat blijkt: truckers proberen het aantal kilometers in België zoveel mogelijk te beperken. Want hoe korter je als trucker door België kunt rijden, hoe goedkoper het is. 

Drukkere oost-westroutes
De hoeveelheid vrachtverkeer op de A4 steeg bij grensovergang Ossendrecht sinds de invoering van de tolheffing met bijna 10 procent. Op de A16 (grensovergang Hazeldonk) werd juist een afname van 7 procent gemeten.

Verder wordt tussen het Duitse Roergebied en de Antwerpse haven vaker omgereden via Nederland. Dat scheelt op een enkele reis 50 'tolkilometers'. De Nederlandse oost-westroutes zijn merkbaar drukker geworden, zegt de VID. Daarnaast rijdt er minder vrachtverkeer op de snelwegen bij de grensovergangen en wordt er vaker gebruikgemaakt van de kleine grensovergangen op bijvoorbeeld N-wegen.

Transport en Logistiek Nederland (TLN) noemt de VID conclusies van de VID 'niet echt verbazingwekkend'. "Transportondernemers kiezen nu eenmaal de snelste en goedkoopste routes'', zegt een woordvoerster van de belangenorganisatie. De tolheffing is een van de factoren die een rol spelen bij het bepalen van de meest economische route. 

 

Meer op rtlnieuws.nl:
Dat wordt betalen: kilometerheffing trucks in België van start

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`