Nederland

Noodweer in Europa: doden en overstromingen

03 juni 2016 12:02 Aangepast: 31 juli 2017 07:30
Ravage in het Duitse Simmbach door overstromingen. Beeld © EPA

Een groot gedeelte van Europa wordt al dagen geteisterd door noodweer. In Duitsland, België en Luxemburg zijn daardoor mensen omgekomen, op veel plekken zijn straten onder gelopen en zijn rivieren overstroomd. Het beroemde Parijse museum het Louvre haalt vandaag alle schilderijen uit de kelder om waterschade te voorkomen.

De oorzaak van alle weerellende is een stabiel lagedrukgebied boven Duitsland, zegt weervrouw Nicolien Kroon van Buienradar. Rondom het lage drukgebied draait warme, vochtige lucht rond die in een gebied van bij ons tot aan de zwarte zee voor buien zorgt.

In Duitsland hebben de buien zelfs geleid tot doden. De wateroverlast heeft in dat land geleid tot forse schade, bijvoorbeeld in de Beierse plaats Simmbach. In België is een man door een rivier meegesleurd in de Ardennen, daarbij is hij verdronken. Ook in Luxemburg is iemand omgekomen door het weer.

Straten Parijs staan blank

Thumbnail

Het tennistoernooi op Roland Garros in Parijs wordt de hele week al onderbroken door buien. Het water in de Seine is zo ver gestegen, dat enkele straten zijn ondergelopen in de stad. Het Louvre is gesloten vandaag om kunstwerken in veiligheid te brengen. Ook in andere Franse plaatsen zijn overstromingen.

Limburg en Brabant krijgen volle laag

Het lage drukgebied in het oosten is ook de reden dat in ons land juist het zuidoosten de afgelopen dagen de volle laag heeft gekregen. "In Limburg is het ook net wat warmer dan in de rest van het land, daardoor worden de buien extra getriggerd", zegt Maurice Middendorp van Buienradar. Ook vandaag worden weer forse buien verwacht.

"Als een bui blijft hangen op een plek, kunnen er zo weer tientallen millimeters regen vallen", zegt Middendorp. Op plekken waar het al veel heeft geregend is de grond verzadigd. Daar kan een nieuwe bui voor problemen zorgen.

Vaker noodweer door klimaatverandering

Hoosbuien zoals we die deze dagen hebben gehad zullen we vaker zien. "Dit gaan we vaker meemaken in de zomermaanden", zegt Middendorp. Door de klimaatverandering wordt het steeds warmer, zegt Middendorp. "Warmere lucht kan meer vocht bevatten. Dat zorgt voor heftigere buien."

Of de buien, die de afgelopen dagen in Limburg en Brabant lokaal voor wateroverlast hebben gezorgd, gevolg zijn van opwarming van de aarde is niet te zeggen. "Maar dit is wel de trend", zegt Middendorp. "We gaan dit soort buien vaker zien."

Meer op RTLNieuws.nl:
Vandaag ook weer kans op noodweer, wel zomers weekend voor de boeg

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`