Nederland

Boze artsen gaan actievoeren bij ziekenhuizen

13 juni 2016 15:52 Aangepast: 14 juni 2016 08:45
Archieffoto Beeld © ANP

Duizenden artsen in loondienst gaan actievoeren voor compensatie van pensioenkortingen. Bij 47 ziekenhuizen en revalidatiecentra draaien zij volgende week dinsdag zondagsdiensten. Patiëntenvereniging NPCF vindt dat het pensioenconflict niet over de rug van de patiënt moet worden uitgevochten.

Het conflict is het gevolg van een recente overheidsmaatregel, die de fiscaalvriendelijke pensioenopbouw beperkt tot over een salaris van 100.000 euro per jaar. In de gevallen dat werknemers méér verdienen, hebben veel werkgevers de pensioenpremies die zij betalen daarom verlaagd.

Vaak worden werknemers die daardoor pensioengeld mislopen, hiervoor gecompenseerd. Maar tientallen ziekenhuizen willen de uitgespaarde pensioenpremies niet volledig teruggeven aan de medisch specialisten. Dat is de reden dat de boze artsen actie voeren.

Getroffen artsen
"Bij algemene ziekenhuizen en revalidatiecentra krijgen de artsen maar 53 procent van het bedrag terug. De zorginstellingen gebruiken de rest voor andere dingen, of steken het in eigen zak", aldus onderhandelaar Jan Willem Le Febre van de Landelijke Vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD). "In Nederland worden 10.000 artsen hierdoor getroffen."

Dat het gaat om al redelijk royale pensioenen, doet volgens de artsenvakbond niet ter zake. "Het gaat om het principe. Werkgevers mogen als gevolg van een overheidsmaatregel niet zomaar de arbeidsvoorwaarden versoberen." Hij wijst er op dat veel organisaties, zoals academische ziekenhuizen en commerciële bedrijven, het misgelopen pensioengeld wel bruto uitkeren aan hun werknemers. "Bovendien, voor net beginnende artsen kan dit tonnen aan pensioen schelen, terwijl het voor de ziekenhuizen slechts gaat om tienden procenten van hun budget."

'Geld van verpleegkundigen'
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) erkent dat de partijen niet nader tot elkaar zijn gekomen. "Voor ziekenhuizen gaat het om best veel geld. Als ze de artsen compenseren, moet het ergens anders vandaan worden gehaald, bijvoorbeeld bij verpleegkundigen of de patiëntenzorg", zegt NVZ-woordvoerder Wouter van der Horst.

Alleen de artsen die in loondienst van het ziekenhuis zijn, voeren volgende week actie. Bij sommige ziekenhuizen werkt 100 procent van de artsen in dienstverband, bij andere slechts 20 procent. "De vrijgevestigde artsen in maatschappen zijn echter solidair, en zullen hun werk niet overnemen", aldus Le Febre. "Er wordt in ongeveer de helft van de algemene ziekenhuizen actie gevoerd. Dat geeft aan hoe hoog het de artsen zit. Deze groep legt namelijk niet snel werk neer."

Gevolgen voor patiënten
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) hoopt dat de gevolgen voor patiënten beperkt blijven. "Maar als je de anesthesiologen of chirurgen in loondienst hebt, zal er minder geopereerd kunnen worden. Er zullen dus behandelingen moeten worden verplaatst. Dat is voor patiënten niet prettig."

De Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) verwacht dinsdag geen grote problemen. "De ziekenhuizen weten al weken van deze actie, dus hebben zich er ongetwijfeld op voorbereid. Zo zijn op deze dag waarschijnlijk geen afspraken bij actievoerende artsen ingepland", aldus woordvoerder Thom Meens van de NPCF. "Maar bij actievoeren wordt altijd wel iemand geraakt. Wij vinden dat dergelijke conflicten niet over de rug van de patiënt moeten worden uitgevochten."

Kijk hier welke ziekenhuizen en revalidatiecentra worden getroffen door de zondagsdiensten.

`