Nederland

Politie mag straks bij vermissingen sneller in telefoon kijken

04 juli 2016 12:21 Aangepast: 04 juli 2016 14:10
"Ik hoor van mijn mensen dat zij zitten op de stoel waar ook moordenaars en verkrachters worden berecht." Beeld © ANP

Bij vermissingszaken kan informatie op mobiele telefoons het verschil maken tussen leven en dood. Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil nu dat de politie meer bevoegdheden krijgt om de telefoon van vermiste mensen in te zien.

De politie kan bijvoorbeeld vaststellen waar de telefoon van de vermiste is, of is geweest. Maar de politie mag die informatie om privacyredenen nu niet zomaar inzien. Dat mag namelijk alleen als er een directe aanleiding is om te denken dat het om een misdrijf gaat. 

Ernstige gevolgen

Uit een onderzoek in opdracht van het ministerie bleek in 2014 al dat de huidige wetgeving tekort schoot bij het opsporen van vermissingszaken. "In de praktijk blijkt het voor de politie niet altijd mogelijk om de gegevens te krijgen die zij nodig acht. Dit kan volgens de ervaring van politiemedewerkers ernstige en zelfs dodelijke gevolgen hebben voor de vermiste personen."

Het ministerie werkt nu aan nieuwe wetgeving. Bedoeling is om dat na de zomer af te hebben. Hoe de wet precies wordt aangepast, kan een woordvoerder van het ministerie nog niet zeggen. Het is dus nog niet duidelijk in welke vermissingszaken de politie straks een telefoon mag peilen. 

De politie krijgt jaarlijks ongeveer 40.000 meldingen van vermissingen. Bijna 80 procent is binnen 24 uur weer terecht. Bij ongeveer 8000 mensen per jaar is dat niet het geval.

`