Nederland

Kraanongeluk Alphen aan den Rijn onvermijdelijk door slechte voorbereiding

29 juni 2016 09:59 Aangepast: 31 juli 2017 02:00
Op 3 augustus vielen de bouwkranen op huizen in Alphen aan den Rijn

"De uitvoerende bedrijven hebben de risico's en de complexiteit van het hijsen van het brugdeel onderschat. Door de lage stabiliteit van de opstelling was het omvallen van de kranen onvermijdelijk." Deze harde conclusies trekt de Onderzoeksraad voor Veiligheid in het rapport over het omvallen van twee hijskranen in Alphen aan den Rijn op 3 augustus vorig jaar.

​Uit het onderzoek blijkt dat de hijsopstelling waarmee een brugdeel op zijn plek moest worden getakeld al bij aanvang van de werkzaamheden niet stabiel genoeg was. Toen tijdens het hijsen een van de pontons op het water sterk begon te hellen, bezweek de kleinste kraan onder het gewicht en trok vervolgens de hele opstelling om. De hijskranen vielen op woningen, wonder boven wonder waren er geen dodelijk slachtoffers.

Niemand keek naar veiligheid omwonenden

De onderzoekers schrijven dat geen enkele partij die betrokken was bij het plan heeft gekeken naar de risico's voor de omgeving. "De kranen staken ruim veertig meter boven de bebouwing uit en stonden op pontons in het water." Volgens het rapport hadden de bedrijven die de opdracht uitvoerden, maar zeker ook de gemeente de veiligheid moeten waarborgen. 

Ook het hijsplan was ongeschikt. "Er is onvoldoende rekening gehouden met de wind, het doorbuigen van de mast en de verschuiving van het zwaartepunt." In de laatste versie van het plan ontbrak zelfs de stabiliteitsberekening. 

Schokkende beelden: bouwkranen storten neer op huizen​

Meer op rtlnieuws.nl
Alles over het kraanongeluk in Alphen aan den Rijn 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore