Nederland

Bouwplaats onveiliger: aantal dodelijke ongelukken stijgt hard

06 juli 2016 12:58 Aangepast: 08 juli 2016 00:31
Beeld © ANP - Nederstigt, Rick

Het aantal dodelijke ongevallen in de bouw is de afgelopen zes maanden met maar liefst 56 procent gestegen. Ook het aantal ernstige ongevallen stijgt hard, blijkt uit de laatste cijfers van Inspectie SZW. De PvdA noemt de situatie 'onhoudbaar'.

Het gaat niet goed met de veiligheid op de bouwplaats. De eerste zes maanden van dit jaar werden 1310 bouwvakkers afgevoerd naar het ziekenhuis vanwege een ernstig ongeval. Zij houden er vaak een blijvend letsel aan over.

Dat aantal ligt 14 procent hoger dan diezelfde periode vorig jaar. De sterkste stijging was te zien onder dodelijke ongevallen: dat is met ruim de helft toegenomen tot maar liefst 42 dodelijke slachtoffers.

De bouwplaats staat daarmee in de top 3 van gevaarlijkste bedrijfstakken. Bovendien is het aantal dodelijke slachtoffers nog nooit zo hoog geweest, sinds de inspectie de gegevens goed in kaart heeft. De telling is volgens een woordvoerder zo rond het begin van deze eeuw begonnen. 

Oorzaken

Meer dan de helft van de ongevallen wordt veroorzaakt omdat bouwvakkers van grote hoogtes vallen of door te struikelen. Daarnaast wordt een kwart van de ernstige ongelukken veroorzaakt door voorwerpen en 15 procent door contact met machines, gereedschap en voertuigen op de bouwplaats.

De inspectie vindt daarom dat extra aandacht moet uitgaan naar valbeveiliging en machineveiligheid. Toch verwacht de dienst dat daarmee zeker niet alle problemen zijn opgelost.

Wildgroei zzp'ers en uitzendkrachten

Om de kosten voor aannemers te drukken zijn sinds de uitbraak van de financiële crisis in 2008 steeds minder bouwvakkers in vaste dienst. Dat heeft de bouwplaats er niet veiliger op gemaakt.

"Schaalvergroting en bouwplaatsen die veranderen in een conglomeraat van leidinggevenden, werknemers, uitzendkrachten en zzp'ers, vergroten de kans op ongevallen. Op een bouwplaats wordt naast Nederlands ook veel talen gesproken zoals Pools, Roemeens en Engels. Daardoor ontstaan misverstanden in de communicatie", stelt Marga Zuurbier, directeur Arbeidsomstandigheden van de Inspectie SZW, in het rapport. 

Bovendien is het niet meer duidelijk wie verantwoordelijk is voor de veiligheid, aldus Zuurbier.

Wake-up call

Ook in de politiek klinken kritische geluiden. Zo vindt PvdA-Kamerlid, John Kerstens, dat de 'doorgeschoten flexibilisering'​ niet alleen de lonen in de bouw onder druk zet, maar ook de veiligheid. Dat dit rapport dat onderschrijft, ziet Kerstens als een 'wake-up call'. "De bouw heeft jarenlang deze link niet willen leggen en minister Asscher (red. Werkgelegenheid) ontkende ook het verband tussen flexibelisering en veiligheid."

De PvdA gaat daarom Kamervragen stellen aan de minister.

Minister Asscher wil deze maand nog de regels in de bouw aanscherpen. Daarbij moet de arbeidsinspectie een grotere rol krijgen, hoopt Kerstens. Daarnaast moet er een stok zijn om mee te slaan. "Ik ben niet per se voorstander van meer regels en boetes, maar als de situatie niet verbetert vraagt dat om harde maatregelen."

App tegen misstanden

Veel (buitenlandse) krachten durven geen aangifte te doen, uit angst om hun baan kwijt te raken. FNV Bouw gaat daarom een app ontwikkelen om anoniem aangifte te kunnen doen, laat de vakbond aan RTL Z weten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore