Nederland

Groningen wil eerste rookvrije stad worden: 'Niemand mag meer ziek worden van sigaret'

24 juli 2017 05:47 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © ANP

Roken in de openbare ruimte moet in de stad Groningen taboe worden. Allerlei organisaties, scholen, kinderopvangen en sportclubs hebben de handen ineen geslagen om van Groningen de eerste rookvrije stad van Nederland te maken.

Verslavingsarts Robert van de Graaf is namens Verslavingszorg Noord Nederland initiatiefnemer van het project Groningen Rookvrij. "Eind november heb ik dit project opgezet. Ik werk als verslavingsarts en daarbij viel me op hoe groot de impact is op jongeren als zij volwassenen zien roken", vertelt hij tegen RTL Nieuws.

Makkelijk verslaafd

Van de Graaf vervolgt: "Meeroken is ongezond, maar het zien van roken is ook ongezond. We beseffen ons nog niet goed genoeg dat kinderen makkelijk verslaafd raken als ze anderen zien roken. Ze denken daardoor dat het normaal gedrag is. Daarom is mijn streven dat Groningen rookvrij wordt."

De stad is al een flink eind op weg. Steeds meer plekken zijn rookvrij. "We hebben al meerdere rookvrije speeltuinen. Na de zomervakantie mag er niet meer worden gerookt voor het hoofdgebouw van de universiteit. En het UMCG-ziekenhuis moet vanaf 2019 compleet rookvrij zijn." Eind maart werd er een convenant gesloten: allerlei organisaties en de gemeente hebben daarin afgesproken om er alles aan te doen om de sigaret te laten verdwijnen.

Helemaal rookvrij

Wanneer de hele stad rookvrij is? "Dat is moeilijk te zeggen. Maar steeds meer organisaties sluiten zich bij ons aan. Ons uiteindelijke doel is dat er in Groningen niemand meer rookt en dat er geen mens meer ziek wordt van het roken. Doordat ons netwerk steeds groter wordt, proberen we de rest van de bevolking te informeren te stoppen met roken."

Of hij ook kritiek krijgt van bijvoorbeeld rokers? "Eigenlijk niet. Steeds meer organisaties sluiten zich aan bij het project."

Momenteel rookt nog een kwart van de bevolking.  Zo'n 810.000 kinderen in Nederland groeien op in een gezin waarin wordt gerookt. "Als je als organisaties met elkaar stopt, wordt het minder spannend om rookvrij te worden en kunnen we uiteindelijk tot een rookvrije generatie komen."

Meer op rtlnieuws.nl:
Effecten van stoppen met roken razendsnel merkbaar

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`