Nederland

ABN: melkprijzen in 2018 naar recordniveaus

14 oktober 2016 09:33 Aangepast: 30 juli 2017 03:00
Beeld © ANP

Goed nieuws voor de melksector. ABN Amro voorspelt dat de stijging van de melkprijzen volgend jaar doorzet, maar recordniveaus zullen we pas weer in 2018 zien, denkt de bank.

De zuivelprijzen zijn op dit moment weliswaar hoger dan afgelopen jaar, maar ze komen uit een heel lang en diep dal, zegt Pierre Berntsen, directeur agrarische bedrijven bij ABN Amro tegen RTL Z.

De lage prijzen hielden veel langer aan dan voorheen. Afgelopen zomer begonnen de prijzen te stijgen, maar pas richting 2018 kunnen we een nieuwe periode van hoge melkprijzen verwachten, aldus Berntsen.

Vooral de grote overschotten houden de prijsstijging op afstand. ''De EU heeft nog 380.000 ton magere melkpoeder in voorraad en dat zal langzaam op de markt worden gebracht", zegt hij. 

Boeren produceren nog met verlies

Melkveehouders draaien nog steeds stevig verlies op de de productie. De prijs die zij ontvangen ligt op gemiddeld 30 cent per liter, terwijl de kostprijs 35 cent is. 

Consumenten zullen de prijzen zien stijgen, maar nog altijd is in de supermarkt een liter melk vijftig cent goedkoper dan een liter cola, aldus Berntsen. Hij denkt dat de prijzen die melkveehouders betaald krijgen voor melk pas in 2018 rond de 40 cent of meer zal liggen die ze in de goede jaren 2013 en 2014 ook kregen.

Melkquota

Door de lage melkprijs dreigden eerder veel boeren kopje-onder te gaan. Dat kwam onder meer doordat Brussel in 2015 de melkquota heeft afgeschaft. Boeren gingen hierna meteen meer melk produceren. Ook kampte de sector met minder vraag uit Rusland en China.

Afgelopen kwartaal maakte de zuivelmarkt echter een 'ongekend sterk herstel' door, aldus ABN. Dit is vooral te danken aan de Europese Commissie. Die heeft de laatste maanden circa 380.000 ton magere melkpoeder opgekocht om de prijzen wat op te krikken.

Aanbiedingen

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) constateerde pas nog dat de consument van de lagere melkprijs niet eens zoveel heeft gemerkt. Sinds voorjaar 2015 is de prijs bij de boer met circa 20 procent gedaald. De prijs van halfvolle melk in de supermarkt zakte tegelijkertijd slechts met 7,4 procent, constateerde het CBS. De prijsdaling voor de consument was vrijwel geheel toe te schrijven aan aanbiedingen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore