Nederland

Amsterdam blundert weer, gegevens van anderen op de mat

02 augustus 2016 20:02 Aangepast: 02 augustus 2016 20:23
Het stadhuis van de gemeente Amsterdam Beeld © ANP

De gemeente Amsterdam heeft administratief nog altijd zijn zaakjes niet op orde. Bijna 3000 uitkeringsgerechtigden in de hoofdstad hebben de afgelopen maand een verkeerde uitkeringsspecificatie op de mat gekregen.

De fouten verschilden van persoon tot persoon. Sommige mensen kregen niet hun eigen gegevens te zien, maar die van anderen. Het gaat dan om onder meer naam- en adresgegevens, het burgerservicenummer (BSN) en het rekeningnummer. Bij anderen was de specificatie dan weer niet compleet.

Gemeente is hard bezig

Volgens de wethouder Werk in Amsterdam, Arjan Vliegenthart, hebben de mensen die ermee te maken hebben een excuusbrief gekregen. Hoe het heeft kunnen gebeuren wordt uitgezocht. De Autoriteit Persoonsgegevens weet er inmiddels ook vanaf.

De gemeente zegt hard bezig te zijn de boel op orde te krijgen, na kritische onderzoeksrapporten en de foutieve betalingen.

188 miljoen te veel uitgekeerd

De gemeente Amsterdam ging eerder de fout in bij de afhandeling van betalingen. Eind 2013 kregen ruim 9000 minima duizenden euro's meer op hun rekening gestort dan de bedoeling was. Er werd 188 miljoen euro uitgekeerd, in plaats van 1,88 miljoen. Vorig najaar kregen bedrijven en burgers ten onrechte in totaal 580.000 euro.

In 2014 werden er gegevens online gezet van mensen per ongeluk een veel te hoge belastingteruggave kregen. Er kwamen daardoor privégegevens op straat te liggen.

Meer op rtlnieuws.nl:

`