Social

Oogcontact brr! We kijken liever op onze telefoon

13 juli 2016 17:48 Aangepast: 30 juli 2017 23:00
Beeld © anp

Na ongeveer drie seconden vinden we oogcontact met een ander al ongemakkelijk worden, blijkt uit onderzoek. Vooral jongeren vinden het moeilijk om anderen aan te kijken. "Ze zijn zo gewend om vanachter hun telefoon te praten."

Gemiddeld willen mensen na 3,3 seconden het oogcontact verbreken, blijkt uit een studie van het University College in Londen. Maar de individuele verschillen zijn groot. Zo zijn er mensen die een ander zonder enige moeite 4 seconden aanstaren en mensen die al na 2,6 seconden hun blik afwenden.

Minutenlang aangekeken 

Voor het onderzoek werden 498 studenten met een filmpje minutenlang aangekeken door een acteur. De deelnemers moesten op een rode knop drukken als ze het oogcontact ongemakkelijk begonnen te vinden, meldt het magazine Science.
 
Ook werden de oogbewegingen van deelnemers met camera’s gevolgd. De studenten die geen probleem hadden met wat langer gestaar, waren te herkennen aan verwijde pupillen aan het begin van het oogcontact. Zonder die camera’s is die verandering in de pupillen nauwelijks te zien, dus je kunt het helaas niet echt zelf testen.

Ongemakkelijk bij oogcontact 

Communicatietrainer Onno Hansen herkent de resultaten van het onderzoek. "Er is ook veel onderzoek gedaan naar jongeren en ik merk dat leraren hier vaak over klagen: dat kinderen in de klas ze niet meer aankijken."
 
De reden volgens Hansen: "Ze zijn zo gewend om vanachter hun telefoon te praten, ze voelen zich heel ongemakkelijk bij oogcontact." Nou vinden jongeren dat onderling niet echt een probleem, zegt hij. “Ze vinden het niet erg als ze elkaar niet constant recht in de ogen kijken.” Maar als ze een gesprek aangaan met iemand uit een andere generatie, kan het toch lastig zijn, vindt hij. Denk maar aan een sollicitatiegesprek waarbij je de werkgever nauwelijks aankijkt.

Helemaal niet zo kort

Ook Marjolein de Jong, jongerenonderzoeker bij Young Inspiration, zegt dat het korte oogcontact vooral te maken heeft met de digitale leefwereld van jongeren. "Door online met elkaar te communiceren zie je iemands reactie niet direct." Dat is volgens De Jong voor jongeren dus minder spannend dan in het echt. "Zeker voor onderwerpen waar je wat onzekerder over bent is het verleidelijk om weg te kijken." 

Drie seconden vindt de jongerenonderzoeker overigens helemaal niet zo kort. "Als je bekijkt hoeveel je wordt afgeleid in deze snelle wereld zijn drie seconden nog best wel lang."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore