Nederland

Aanslagen reden om EuroPride te vermijden én om juist te gaan

23 juli 2016 18:05 Aangepast: 30 juli 2017 21:00
Beeld © ANP

De aanslagen van de laatste tijd zijn van invloed op de vijftiendaagse EuroPride, die vandaag begint. Er zijn mensen die zich vanwege de aanslagen onveilig voelen en niet gaan, maar bijna net zoveel mensen waren niet van plan om te gaan en gaan nu juist wel.

Dat blijkt uit een enquête van RTL Nieuws. 5 procent van de duizend deelnemers aan de enquête geeft aan niet naar de EuroPride gaat uit angst voor een aanslag, 4 procent zegt juist te gaan om een statement te maken, terwijl ze vooraf niet van plan waren te gaan.

Tijdens de EuroPride in Amsterdam staan in vijftien dagen ruim 200 evenement gepland, met als slotstuk de Canalparade. Van oudsher is het een evenement waar de vrijheid gevierd wordt, en dit jaar is dat volgens veel mensen nog belangrijker. 

Veerkracht van de samenleving

Volgens terrorismedeskundige Jelle van Buuren zijn zorgen over de veiligheid rond het evenement begrijpelijk, maar hij juicht het toe dat mensen zich niet laten afschrikken. "Ik denk dat de angst voor terrorisme een reële angst is, ik begrijp het wel. Het twijfelen over wel of niet gaan is een begrijpelijke reactie. Iedereen weet inmiddels dat een aanslag nooit voor honderd procent valt uit te sluiten. En dat de radicale islam homoseksualiteit als iets verwerpelijks ziet, is ook bekend."

"Tegelijkertijd is de meerderheid van de mensen zich bewust van de risico's, en gaat toch. Dat laat de veerkracht van de samenleving zien en dat hebben we nodig. Daarnaast mag je verwachten dat de organisatie en de autoriteiten scherp zijn op elk signaal dat op een verhoogd risico zou wijzen."

Veel zichtbare en onzichtbare maatregelen

Er worden continu dreigingsanalyses gemaakt en afhankelijk daarvan wordt besloten het evenement meer of minder te beveiligen, zegt Van Buuren. "Je mag verwachten dat er een goede dreigingsinschatting gemaakt is en dat er naar aanleiding daarvan eventueel extra maatregelen zijn genomen."

Ook de gemeente Amsterdam is tijdens de EuroPride alert. "In 2013 is het dreigingsniveau in Nederland verhoogd naar substantieel, dat betekent dat een aanslag in Amsterdam voorstelbaar is. Sindsdien zijn er allerlei zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen", zegt een woordvoerder.

Geen concrete dreigingen

"We volgen alle ontwikkelingen op de voet, en uiteraard zijn er ook maatregelen genomen voor de EuroPride. Wat die precies zijn, kunnen we niet zeggen, maar er zijn op dit moment in elk geval geen concrete dreigingen bekend."

Voor Fleur van Harmelen zijn de recente aanslagen geen reden om thuis te blijven: "Mensen die thuisblijven bij de EuroPride, leveren hun vrijheid in."

`