Nederland

Onderzoeksraad: Defensie oefende niet veilig op schietbaan

21 juni 2017 09:59 Aangepast: 21 juni 2017 15:58
Militairen van het Korps Commandotroepen (archieffoto). Beeld © ANP

Op de schietbaan in Ossendrecht is het Korps Commandotroepen op onprofessionele wijze omgesprongen met de veiligheid van het eigen personeel. Dat is de conclusie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Die stelde een onderzoek in na een fataal ongeluk op de schietbaan.

Op 22 maart 2016 kwam een cursist om het leven bij een oefening met scherpe munitie. Eerder dit jaar onthulde RTL Nieuws dat de schietbaan levensgevaarlijk was om te oefenen met scherp.

Van alles mis

Volgens de Onderzoeksraad was er van alles mis. Zo komt uit het onderzoek naar voren dat voor de schietoefening een ongeschikt, niet gekeurd schiethuis werd gebruikt. En werd een instructeur in opleiding gevraagd om een gevechtsoefening te begeleiden zonder persoonlijke begeleiding tijdens de uitvoering, zonder gekwalificeerde instructeurs, zonder toezicht, zonder lesmateriaal en zonder adequate veiligheidsanalyse. 

De raad maakt zich zorgen in hoeverre het ongeval in Ossendrecht kenmerkend is voor de veiligheidscultuur binnen de gehele defensieorganisatie. Militairen moeten veilig kunnen oefenen en daarbij fouten kunnen maken, stelt de raad.

'Herhaling voorkomen'

Minister Jeanine Hennis van Defensie noemt de conclusies 'glashelder'. Volgens haar hebben andere schietbanen in Nederland wel de vereiste keuringen. De oefeningen met scherpe munitie in Ossendrecht zijn opgeschort. Defensie doet zelf ook nog onderzoek. "Alles is er op gericht om alle feiten boven tafel te krijgen, herhaling te voorkomen en ook volledige openheid van zaken te geven aan de nabestaanden", zei Hennis.

ZIE OOK: Hennis belooft commando's nieuwe schietbaan

"De politiek, de minister van Defensie en de Tweede Kamer, is verantwoordelijk voor de dood van de sergeant", zegt Michael Ruperti, hij was de advocaat van betrokken instructeurs. "Oefenen met scherp op een schietbaan met dunne wandjes is een rechtstreeks gevolg van de jarenlange bezuinigingen op defensie. Commando’s worden ingezet in het hoogste geweldsspectrum en om ze daar goed op voor te kunnen bereiden hebben ze goede trainingsfaciliteiten nodig. Het is een simpele geldkwestie."

'Defensie wist van onveilige schietbaan'

Defensie zou volgens de raad een eigen schiethuis moeten bouwen. Ook wil de Onderzoeksraad dat Defensie intern onderzoek doet naar de veiligheidscultuur binnen de hele organisatie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore