Nederland

Politie in de fout bij registratie geweld openbaar vervoer

02 september 2016 06:30 Aangepast: 02 september 2016 07:32
Beeld © ANP

De politie laat steken vallen bij de registratie van geweldsincidenten in het openbaar vervoer. Deze incidenten moeten geregistreerd worden met een specifieke code, maar in ongeveer één op de vijf gevallen gebeurt dit niet, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Mede hierdoor ontstaan grote verschillen in de aantallen geweldsincidenten in de politieregistratie en die in de registratiesystemen van de ov-bedrijven. En dat terwijl de toenmalige minister van Veiligheid en Justitie, Ivo Opstelten,​ in 2013 nog opriep geweld tegen NS-personeel beter te registreren. "De cijfers van de FNV, de cijfers van NS en de cijfers van de Nationale Politie moeten uiteindelijk met elkaar sporen."

Opstelten deed zijn uitspraak nadat onduidelijkheid was ontstaan over hoe vaak geweld op het spoor zich voordoet. Bonden, NS en de politie kwamen stuk voor stuk met verschillende cijfers en Opstelten wilde dat hier iets aan gedaan werd. Nu blijken de getallen nog altijd niet te kloppen, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Aangiftes van geweld tegen ov-personeel: 

  • De politie meldt aan RTL Nieuws dat in 2014 en 2015 727 aangiftes gedaan zijn vanwege geweld tegen ov-personeel. Dat gaat dan om alle ov-bedrijven samen. 
  • Alleen al de NS meldt dat in 2014 769 keer aangifte is gedaan. Daar komen meldingen van andere ov-bedrijven dus nog bovenop. 
  • In opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie is onderzocht hoe vaak geweld voorkomt op het spoor. Uit dat onderzoek blijkt ook dat de de NS in 2014 769 keer aangifte heeft gedaan. 

De politie geeft toe dat de registratie niet op orde is. Een woordvoerder zegt dat het enorme verschil in aantallen komt doordat er verschillende zoekmethoden zijn gebruikt. In het onderzoek van Veiligheid en Justitie is handmatig gekeken in de politieregistratie en zijn de aangiften zelf doorzocht. Na het verzoek van RTL Nieuws is alleen gezocht in specifieke velden van het registratiesysteem en niet in de aangiften zelf, omdat dit volgens de woordvoerder veel werk is. 

Lees hier de hele reactie van de politie

1 op de 5 keer gaat het mis

Dit is opmerkelijk. Opstelten schreef in februari 2014 nog dat de politie aangiften van deze incidenten tegen NS-personeel eenvoudig uit het incidentregistratiesysteem moet kunnen halen (.pdf). Hiervoor moest een speciale registratiecode worden gebruikt die ook geldt voor ambulance- en brandweerpersoneel. Deze zogenoemde VPT-code blijkt bij de NS-aangiftes in 2014 en 2015 niet altijd te zijn ingevoerd. In 1 op de 5 gevallen ging het volgens de politie mis, maar over die score is de politie zelf tevreden, laat de woordvoerder weten. Wel wordt het juist invoeren van de code opnieuw onder de aandacht gebracht.  

De Vakbond voor Machinisten en Conducteurs (VVMC) is niet te spreken over de registratie van de politie. "Het verbaast me enorm, bij een onderwerp dat zo belangrijk is als veiligheid. Ik zou graag zien dat er één uniforme manier van registreren komt, om te voorkomen dat je discussie krijgt op basis van verschillende aantallen incidenten", zegt Wim Eilert, bestuurder bij de VVMC.

Voorzichtige conclusies

De cijfers over geweld in het openbaar vervoer die RTL Nieuws opvroeg bij de politie zeggen niet alles. Maar wel iets. Op basis van de cijfers zijn de volgende, voorzichtige conclusies te trekken.

In 2015 is volgens de politie 390 keer aangifte gedaan van een geweldsdelict, tegen 337 keer in 2014. Vooral het verbale geweld nam toe: de politie vond 145 aangiftes van bedreiging en 108 gevallen van belediging. In 2014 werd door ov-personeel nog 113 keer aangifte gedaan van bedreiging en 91 keer van belediging.

Geweld verhard? 

Het aantal aangiftes van mishandeling bleef gelijk (131). Wel werd iets vaker aangifte gedaan van zware mishandeling (9 keer tegen 7 keer in 2014) en iets minder vaak van eenvoudige mishandeling (122 keer tegen 124 keer). Op basis hiervan lijkt de politie de conclusie te trekken dat het geweld tegen ov-personeel verhardt.

Verreweg de meeste aangiftes betreffen geweld op stations. Relatief vaak is het daarnaast raak op metrostations en tram- en bushaltes. De politieregio’s die de meeste aangiftes konden terugvinden zijn Rotterdam, Midden-Nederland (Utrecht en omstreken), Oost-Nederland (Enschede e.o.), Amsterdam en Den Haag.

Meer op rtlnieuws.nl:

`