Nederland

Minder muggen maar ook minder geld door het warme weer

22 juni 2017 20:16 Aangepast: 22 juni 2017 21:11
Beeld © ANP

Was 35 graden in Nederland vroeger nog een uitzondering, tegenwoordig komen zulke hoge temperaturen steeds vaker voor. En dat heeft voordelen, maar ook nadelen voor onze natuur en onze economie.

In de eerste helft van de vorige eeuw was het maar 7 keer 35 graden of warmer, in de eerste 17 jaar van deze eeuw staat de teller al op 21 keer 35 graden of warmer. Volgens deskundigen schuift ons klimaat langzaam op richting dat van Zuid-Frankrijk.

Minder muggen

Die verandering zie je terug in de natuur, zegt bioloog Arnold van Vliet. "Met dit weer staan er erg veel slootjes droog. Het gevolg is dat alles dat erin leeft doodgaat. Je ziet vissen op het droge en veel libellen en larven gaan dood."

Gelukkig heeft de droogte ook een positief effect: niet alleen de vissen gaan dood, maar ook de muggenlarven. Van Vliet: "Muggen hebben natuurlijk water nodig om zich voort te planten, maar rondom de huizen van mensen droogt nu al het water op. Daardoor gaan ook de muggenlarven dood, en dat zou er voor kunnen zorgen dat we veel minder last hebben van muggen dit jaar."

Slecht voor economie

Toch heeft de warmte niet alleen effect op de natuur, ook de economie heeft er last van. Als onze zomers warmer worden, zou dat er volgens klimaateconoom Wouter Botzen voor kunnen zorgen dat we minder hard gaan werken.

De mediterrane omstandigheden kunnen dan voor economische schade zorgen, zegt hij. "Iedereen weet wel dat je op een warme dag wat lomer bent, minder geconcentreerd en dat je dus minder werk verzet. Als je bedenkt dat dat voor alle mensen geldt, betekent dat dus dat we op warme dagen heel veel werk laten liggen. Dat kan voor veel misgelopen inkomsten zorgen."

 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`