Nederland

Gerommel met PGB: kwetsbare jongeren ingezet als schoonmaker

15 september 2016 17:50 Aangepast: 16 september 2016 07:57
Sirou werd door Woonfoyers ingezet als arbeidskracht. Beeld © RTL Nieuws

Zorgbedrijf Woonfoyers uit Leeuwarden heeft kwetsbare jongeren stiekem ingezet als schoonmakers. Bronnen melden RTL Nieuws dat het zorgbedrijf zo dubbel verdiende aan de jongeren.

De jongeren werden als schoonmakers ingezet bij een studentencomplex in Leeuwarden. Eigenaar SSH werd niet geïnformeerd over de achtergrond van hen en was in de veronderstelling dat het ging om professionele schoonmaakkrachten.

Zo kon een zusterbedrijf van Woonfoyers het schoonmaakwerk in rekening brengen bij SSH en kon Woonfoyers op zijn beurt de gewerkte uren declareren om PGB-geld op te strijken.

De jongeren werkten ook nog eens in een groep, terwijl er werd gedeclareerd alsof het ging om individuele begeleiding. 

Uitjes gedeclareerd

Volgens bronnen van RTL Nieuws werd er veel meer gesjoemeld door Woonfoyers. Groepsuitjes naar een wokrestaurant werden ten onrechte gedeclareerd als individuele begeleiding. Cliënten moesten blanco urenbriefjes tekenen, of urenbriefjes waarop zorg stond van begeleiders die ze nooit hadden gezien.

Woonfoyers is eigendom van een directeur en ex-directeur van zorginstelling Alliade. Zij kwamen eerder in opspraak, omdat ze jarenlang eigen bedrijfjes inhuurden voor onder meer schoonmaakklussen, uitzendwerk en kantoorruimte.

Directie ontkent

De directeuren ontkennen in een schriftelijke reactie (.pdf) dat er sprake is van fraude. Mocht er sprake zijn geweest van gerommel met urenbriefjes, behoort dit tot het verleden.

Voor hoeveel geld er gesjoemeld is, weten de cliënten en medewerkers niet. Medewerkers kregen geen inzage in de geldstromen. De administratie van cliënten werd veelal gedaan door Woonfoyers zelf. Wel is duidelijk dat voor elk van de 100 cliënten een PGB-budget beschikbaar is dat kan oplopen tot vele tienduizenden euro's per jaar.

Medewerkers sloegen alarm

Sinds 2013 is er door verschillende medewerkers en cliënten bij de directeuren aan de bel getrokken hierover. Bijvoorbeeld via deze brandbrief (.pdf), ondertekend door acht van de twaalf medewerkers. Omdat er in hun ogen niets mee gebeurde, meldden de medewerkers zich bij het zorgkantoor, de inspectie voor de gezondheidszorg en de inspectie SZW. De IGZ bracht in 2014 een bliksembezoek, maar keek niet of er sprake was van onterechte declaraties.

Zorgkantoor Friesland startte een dossieronderzoek en laat aan RTL Nieuws weten dat er 'in ieder geval sprake is van de schijn van onregelmatigheden'. Staatssecretaris Van Rijn schreef eerder dat het dossier nu ter beoordeling bij het Openbaar Ministerie ligt. Hij vraagt nu de bronnen van RTL Nieuws zich te melden bij de Inspectie SZW. "Dat moedig ik aan", zegt Van Rijn.

Meer op RTLNieuws.nl:
Alie kaartte gesjoemel met miljoenen aan en zit nu thuis

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore