Nederland

OM kan aangiften discriminatie niet aan, slechts kwart behandeld

22 september 2016 18:10 Aangepast: 22 september 2016 21:03
Archieffoto Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie maakt de belofte om zorgvuldig naar 'alle aangiften van discriminatie te kijken' totaal niet waar. Zo'n driekwart van de zaken komt niet eens bij het OM terecht.

Het OM heeft beloofd discriminatie hard aan te pakken. Alle aangiften moeten zorgvuldig worden bekeken en beoordeeld, staat in een eigen richtlijn. Maar uit een analyse van de onderzoeksredactie van RTL Nieuws blijkt dat er van die belofte weinig terechtkomt.

Driekwart blijft liggen

Tussen 2005 en 2013 kreeg de politie per jaar gemiddeld 416 aangiften van discriminatie binnen. Slechts 123 zaken gingen gemiddeld door naar het Openbaar Ministerie. De rest bleef liggen.


Thumbnail

Zoals de zaak van Martin Schulz, een kind van Joods-Duitse ouders. Hij werd vorig jaar in zijn eigen zaak in Enschede gediscrimineerd. 'Sieg Heil', riep iemand naar hem, terwijl hij de Hitlergroet bracht. Martin deed aangifte, maar de politie deed er niets mee. Lees hier zijn hele verhaal. 

Sociale media

Het Openbaar Ministerie geeft toe dat de belofte niet wordt nagekomen. "Met de komst van social media, waarop heel makkelijk beledigingen, bedreigingen en discriminerende uitingen worden gedaan, kunnen we het niet meer bolwerken en moeten we keuzes maken," zegt Gabrielle Hoppenbrouwers namens het College van procureurs-generaal tegen RTL Nieuws. 

Omdat de belofte niet kan worden waargemaakt, past het OM de richtlijn aan. De nieuwe richtlijn gaat gelden vanaf 1 januari. Hoe het er precies uit komt te zien is nog niet helemaal duidelijk. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie zegt dat voortaan wordt gekeken of het om een ernstige zaak gaat en of er sprake is van maatschappelijke onrust. 

Meer prioriteit

Oud-politieman en PvdA-Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch hamert al jaren op meer prioriteit voor discriminatie. Hij vindt het een slechte zaak dat het OM nu zaken laat lopen. "Het is te veel geworden omdat we te laat en te vaak niet vervolgen. Discriminatie kun je alleen maar terugdringen als we zeggen: 'discriminatie accepteren we niet, waar het gebeurt treden we op'."

Het aantal zaken waarin alleen sprake is van discriminatie is al jaren stabiel rond de 400. Er is vooral een stijging van zaken waarbij ook een ander strafbaar feit is gepleegd, zoals mishandeling of vernieling. Voorheen werden die zaken niet als discriminatie geregistreerd. De laatste jaren gebeurt dat wel. In 2014 waren het 89 zaken, in 2015 244 en dit jaar staat de teller tot nu toe al op 167. 

Aangifte niet serieus genomen

'Schapenneukende uitgekankerde longtering allochtoon.' Dat kreeg een Turkse man naar zijn hoofd geslingerd, na een ruzie over de aan- en verkoop van een tweedehands auto. Per mail, dat wel. 

Even verderop in de mail staat: "Wat er nu gebeurt, is precies de reden waarom jullie tering Turken altijd vreemdelingen in dit mooie Nederland zullen zijn."

Waarom het zo uit de hand loopt, is niet duidelijk. Maar voor de Turkse man is het voldoende reden om meteen aangifte te doen van discriminatie. De mails levert hij er bij. De politie hoort de dader. Die ontkent niet dat hij de mails heeft verstuurd. Dan blijft het stil.

Ruim een jaar na de aangifte komt er een brief van het Openbaar Ministerie. De mailer krijgt een boete van 250,- staat erin. Maar weer een jaar later schrijft hetzelfde OM dat de boete wordt ingetrokken. Het feit is te oud. 

De Turkse man is twee jaar verder en de dader lijkt vrijuit te gaan. Hij laat het er niet bij zitten en dient een klacht in bij de rechter. Die tikt het Openbaar Ministerie op de vingers. Het dossier is blijven liggen en is niet op tijd ingestuurd. De rechter noemt het 'niet begrijpelijk' dat de boete daarom wordt ingetrokken. 

De boete wordt alsnog opgelegd. Maar pas na een hoger beroep en bijna vier jaar nadat het was gebeurd.

Meer op rtlnieuws.nl:

`