Nederland

Studentenverenigingen roepen Vindicat ter verantwoording

30 september 2016 11:33 Aangepast: 30 september 2016 11:47
Archieffoto van een ontgroening in Amsterdam Beeld © ANP

Het Groningse Vindicat moet 47 andere studentenverenigingen in Nederland uitleg geven over de incidenten tijdens de ontgroening. "Dit soort incidenten schaadt alle verenigingen", zegt voorzitter Ruben Hoekman van de Landelijke Kamer van Verenigingen.

"We balen hiervan", zegt Hoekman. "Bij 47 verenigingen is alles goed gegaan, bij eentje niet. Maar we hebben er wel allemaal last van. Er zijn al jaren goede afspraken over wat wel en niet kan tijdens een ontgroening, dit wil je niet." 

Twee incidenten

Er stond al een algemene ledenvergadering gepland voor volgende week, die zal nu voor een groot deel in het teken staan van de incidenten. "Het is nog niet helemaal duidelijk wat er nou precies is gebeurd in Groningen, dat willen we graag weten."

Een eerstejaars van Vindicat werd tijdens de introductieweek in augustus zo hard op zijn hoofd geslagen dat hij hersenoedeem opliep, een gevaarlijke zwelling in de hersenen door vochtophoping. Kort daarvoor raakte dezelfde vereniging in opspraak omdat er een 'bangalijst' werd verspreid met 22 vrouwelijke leden. 

Einde ontgroeningen

"De LKvV en alle aangesloten studentenverenigingen distantiëren zich van alle vormen van geweld, discriminatie en intimidatie", zegt Hoekman. In het uiterste geval kan Vindicat worden geroyeerd door de landelijke kamer, maar Hoekman verwacht niet dat dat gebeurt. 

De Rijksuniversiteit Groningen, de gemeente Groningen en de Hanzehogeschool willen dat 'ontgroeningen' bij studentenverenigingen stoppen. Volgens de Groningse universiteit is daarvoor een cultuurverandering nodig bij de verenigingen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`