Werk en geld

Leraren die echt meer willen verdienen? Naar Luxemburg!

26 juni 2017 19:34 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Leraar geeft les op basisschool (archieffoto). Beeld © ANP

Veel leerkrachten in het basisonderwijs staken vanmorgen, ze willen onder andere meer salaris. De beste manier voor ze om goed binnen te lopen is… een baan vinden in Luxemburg.

In het groothertogdom toucheren de leraren de beste salarissen in het onderwijs ter wereld. Een beginnende meester of juf in het basisonderwijs krijgt daar al gauw zo'n 48.000 euro per jaar. Dat is toch bijna het dubbele van waar een Nederlandse onderwijzer mee begint: 27.000 euro.

Maximaal 85.000 euro per jaar

En als je in Luxemburg uiteindelijk na jaren voor de klas het maximale salaris krijgt, dan is dat bijna 85.000 euro per jaar. Dat blijkt allemaal uit cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso).

ZIE OOK: Leraren in het basisonderwijs gaan staken

Niet dat onze Nederlandse leraren het slecht hebben. Nederland staat op een 14de plek als het gaat om bestbetaalde leraren wereldwijd. In het basisonderwijs kan een leraar bij ons maximaal 40.000 euro bruto gaan verdienen. Meestal na jaren voor de klas.

Gemiddelde EU

Dat is stukken minder dan het startbedrag van een Luxemburgse leraar, maar nog altijd meer dan het EU-gemiddelde van maximaal 34.000 euro. Dat wordt naar beneden getrokken door Oost-Europese landen als Slowakije, waar de juf of meester het met hooguit 10.000 euro moet doen.

Werkdruk reden tot staken

Tekst gaat verder onder video

Buiten Europa valt Indonesië op; daar is het maximale salaris in het basisonderwijs 1200 euro per jaar. Natuurlijk zijn landen als Indonesië, Slowakije en Luxemburg amper te vergelijken, want de kosten van het levensonderhoud verschillen daar net als de lerarensalarissen enorm.

Verschillen met buurlanden

Als we kijken naar onze buurlanden, dan vallen de verschillen met onze PO-leraren mee. De Belgische collega’s komen maximaal op ongeveer hetzelfde uit. De Duitsers met 47.000 aardig wat meer, de Engelsen met 33.000 beduidend minder. Franse leraren zitten daar weer iets boven; bijna 37.000 euro per jaar.

De stakers zijn leraren met een zogenoemde tweedegraads lesbevoegdheid. Het steekt ze dat leerkrachten op de basisscholen in vergelijking minder betaald krijgen dan hun collega’s met dezelfde bevoegdheid in het hoger of voortgezet onderwijs. Dat verschil is meteen al 7 procent, en kan oplopen naar maar liefst 20 procent.

10 mille verschil

Maar ook in andere landen zijn er verschillen tussen basis- en hoger onderwijs, blijkt uit de Oeso-cijfers. En ook hier spant Luxemburg de kroon; een Luxemburgse leraar in het voortgezet onderwijs verdient maximaal 94.000 euro. Tien mille meer dan z’n collega in het basisonderwijs. Overigens is het verschil in Nederland aan het eind van de rit bijna net zo groot.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore