Nederland

Hof: Nederlandse Staat moet nabestaanden Srebrenica deels compenseren

27 juni 2017 11:08 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
De Moeders van Srebrenica voeren al tien jaar een procedure tegen de Staat. Beeld © ANP

De Nederlandse staat is voor een deel aansprakelijk voor de dood van ongeveer 350 mannen tijdens de val van Srebrenica in juli 1995. Dat is in hoger beroep bepaald door het gerechtshof in Den Haag.

De uitspraak van het gerechtshof:

  • De Nederlandse Staat is aansprakelijk voor 30 procent van de geleden schade door de nabestaanden van zo'n 350 moslimmannen. Zij moesten op 13 juli 1995 de compound van Dutchbat verlaten en zijn daarna door de Bosnische Serven vermoord. 
  • De Staat is niet aansprakelijk is voor het handelen van Dutchbat voorafgaand aan de val van Srebrenica, omdat dit uitsluitend binnen de VN-bevelslijn plaatsvond.
  • De Staat is ook niet aansprakelijk voor alle vluchtelingen die hun toevlucht in de safe area Srebrenica hadden gezocht en later door de Bosnische Serven zijn vermoord.

De zaak speelt al tien jaar. De gerechtelijke procedure tegen de Staat werd aangespannen door de 'Moeders van Srebrenica', nabestaanden van Srebrenica-slachtoffers.

De Moeders vinden dat de Nederlandse Staat verantwoordelijk is voor de dood van duizenden moslimmannen. De groep van 6000 nabestaanden willen een schadevergoeding.

Massale executies

Deze moslimmannen zijn door de troepen van generaal Mladic doodgeschoten tijdens soms massale executies. Er vielen meer dan 7000 doden.

Toen de mannen omkwamen waren Nederlandse VN-militairen van Dutchbat in het gebied. De Moeders vinden dat de blauwhelmen ​de mannen hadden moeten beschermen. Volgens hen kregen de Nederlandse militairen opdracht van Nederland om vooral zelf geen risico te lopen. Nederland zou daarbij voorbij zijn gegaan aan VN-mandaten.

Dutchbat wist van het gevaar

Op 11 juli 1995 viel de 'veilige enclave'. Twee dagen later werden ongeveer 350 moslimmannen, die naar de compound van Dutchbat in Potocari waren gevlucht, weggevoerd door Bosnische Serven. Het merendeel daarvan is later vermoord.

Door de mannen zonder meer van de compound te laten vertrekken is hun een kans op overleven ontnomen. Het gerechtshof in Den Haag oordeelt dat Dutchbat hiervoor aansprakelijk is, maar slechts deels voor de geleden schade.

Dutchbat wist op dat moment dat de mannen gevaar liepen, oordeelt het hof. "Dutchbat stuurde de mannen in handen van de Bosnische Serven."

30 procent

Dutchbat handelde onrechtmatig door te blijven meewerken aan hun evacuatie. Tegelijk weet het hof niet zeker of de Bosnische Serven hen niet alsnog zouden hebben vermoord als ze hen op de compound hadden ontdekt. Daarom krijgen de nabestaanden 30 procent van de geleden schade vergoed.

De rechtbank Den Haag oordeelde in juli 2014 ook dat Nederland aansprakelijk was voor de dood van de 350 mannen. Tegen dit vonnis gingen zowel de Staat als de Moeders destijds in beroep.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore