Nederland

Gemeente Groningen wil af van ontgroening na incident Vindicat

29 september 2016 10:25 Aangepast: 30 juli 2017 06:30
Beeld © ANP

Na meerdere incidenten bij studentenvereniging Vindicat Atque is voor de gemeente Groningen de maat vol. Het moet afgelopen zijn met ontgroeningen bij studentenverenigingen. Ook de universiteit en de hogeschool in studentenstad willen van de ontgroeningen af.

Vindicat ligt onder vuur. Gisteren bleek dat een aspirant-lid van de studentenvereniging vorige maand tijdens de ontgroening in het ziekenhuis was beland. Hij zou zo hard op zijn hoofd zijn geslagen dat hij een zwelling in zijn hersenen opliep.

Een week eerder werden 13 leden geschorst omdat ze een 'bangalijst' hadden gemaakt. Op deze lijst stonden contactgegevens en foto's van 22 vrouwen met daarbij een score voor hun prestaties in bed. 

'Dit is onacceptabel'

Genoeg is genoeg, zeggen de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), de gemeente Groningen en de Groningse Hanzehogeschool. "De drie partijen vinden de recente gebeurtenissen volstrekt onacceptabel en keuren dit gedrag absoluut af'', zegt de RUG. Volgens de universiteit is er een cultuurverandering nodig bij de verenigingen om er voor te zorgen dat de ontgroeningen stoppen.

RUG, Vindicat, de gemeente en Hanzehogeschool willen een externe commissie instellen die moet toezien op cultuurverandering bij verenigingen. "De verenigingen zijn nu aan zet. Vindicat heeft aangegeven een herijking van hun introductietijd noodzakelijk te vinden. De commissie gaat erop toezien dat de gewenste verandering ook daadwerkelijk wordt doorgevoerd'', meldt de Groningse universiteit.

Vindicat laat weten dat het bestuur van de vereniging zich 'de komende weken zal buigen over de concrete invulling en opdrachtformulering' van de commissie.

Meer op rtlnieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`