Nederland

'Topambtenaren manipuleerden onderzoek naar drugsbeleid'

07 december 2017 01:02 Aangepast: 07 december 2017 06:40
Archieffoto. Beeld © ANP

Topambtenaren bemoeiden zich herhaaldelijk met onderzoeken van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC), dat onder andere de gevolgen van het legaliseren van wietteelt onderzocht. Als de uitkomsten hen niet goed uitkwamen, werd er druk uitgeoefend om de conclusies aan te passen.

Dat staat in een brief van een medewerker van het WODC, die op de website van Nieuwsuur staat.

Het WODC doet in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid onder meer onderzoek naar het drugsbeleid van de regering. Rapporten van het onafhankelijke WODC hebben enorme waarde in de Tweede Kamer. Volgens het protocol van het instituut is inmenging van de ambtenaren verboden.

Onderzoek naar coffeeshops

Maar uit de klacht uit 2014 blijkt dat ambtenaren conclusies over onder meer de legalisering van wiet herschrijven en dat er kritiek wordt geuit op de onderzoeksopzet van bepaalde onderzoeken over coffeeshops.

De klacht is een brief van zeven kantjes waarin de medewerkster een groot aantal voorbeelden schetst van bemoeienissen van het ministerie van Justitie en Veiligheid met onderzoeken. Volgens het WODC viel de overlast van drugstoerisme mee, maar dat kwam het ministerie zo slecht uit dat de conclusies werden aangepast.

Vertrouwenspersoon

Bij een onderzoek naar de legalisering van de wietteelt wilde het ministerie van Justitie per se dat de uitkomst was dat legalisering niet haalbaar was.

De klacht is dit jaar opnieuw ingediend bij een vertrouwenspersoon van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Tot nu toe is er volgens de inmiddels gepensioneerde wetenschapper niets mee gedaan. En dat terwijl ook de hoogste ambtenaar van het ministerie de klacht kent.

'Enorme doodzonde'

Tweede Kamerleden zijn bezorgd en willen uitleg van minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. SP-Kamerlid Michiel van Nispen spreekt van een ,,enorme doodzonde''. Maarten Groothuizen (D66) wijst erop dat de rapporten van het WODC alleen waarde hebben als het echt om objectief onderzoek gaat. ,,Als het wordt voorgekookt door het ministerie, dan hebben we daar als Kamer niets aan''.

Grapperhaus zelf gaf in Nieuwsuur toe dat 'dit niet zo had mogen gebeuren'. Volgens Grapperhaus is het protocol inmiddels aangescherpt. Hij gaat extern laten onderzoeken of de regels inmiddels goed worden nageleefd. Grapperhaus wil er onder zijn verantwoordelijkheid voor zorgen dat het niet meer gebeurt.

Video: begin dit jaar werd ingestemd met een nieuwe wietwet, waarbij de wietteelt onder voorwaarden wordt toegestaan. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Aannemen wietwet 'is politieke doorbraak', maar hij moet nog door Eerste Kamer

`