Nederland

Nieuwe spoorbrug Utrecht nu toch op zijn plek

19 november 2017 21:21 Aangepast: 19 november 2017 21:24
De nieuwe spoorbrug. Beeld © ANP

Na urenlange vertraging is in Utrecht de nieuwe spoorbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal gelegd. De spectaculaire operatie begon vrijdag en trok het hele weekeinde veel bekijks.

De brug had vanochtend al op zijn plek moeten liggen, maar de lage waterstand gooide roet in het eten. Daardoor kon de brug niet goed op een ponton steunen. Rijkswaterstaat zette de sluizen bij Wijk bij Duurstede open zodat er meer water het kanaal instroomde.

Gedeeltelijke timelapse van het plaatsen van de spoorbrug:

Enorm precisiewerk

Het ponton moest precies op 9 meter hoogte liggen. Alleen zo kon de nieuwe brug kaarsrecht tussen de twee bestaande bruggen worden 'geparkeerd'. Een enorm precisiewerk. Aan het einde van de middag kwam de ruim 3000 ton wegende nieuwe stalen spoorbrug in beweging. Vanaf daar werd hij van het ponton op de kant gezet.

De uitloop van de werkzaamheden had gevolgen voor het scheepvaartverkeer. Dat lag de hele dag stil. Ook reden er dit weekeinde geen treinen tussen Utrecht en Woerden.

Veel bekijks

De spectaculaire operatie trok veel bekijks. Op het dak van de bioscoop stonden honderden mensen te kijken. Op de oevers was het ook druk. Verschillende webcams trokken duizenden kijkers.

Het werk aan de spoorbrug is nog niet klaar. Waarschijnlijk wordt dat in de nacht van maandag op dinsdag verder afgemaakt. Dat levert geen verdere hinder meer op voor het treinverkeer of de scheepvaart, zegt ProRail. Volgend jaar april moeten de eerste treinen over de nieuwe brug rijden.

 

`