Nederland

Oud-politietopman onder vuur: feestjes in Amstel Hotel en dure etentjes

01 november 2016 13:30 Aangepast: 01 november 2016 16:19
Oud-korpschef Gerard Bouman Beeld © ANP

De misstanden bij de Centrale Ondernemingsraad van de Nationale Politie (COR) krijgen mogelijk gevolgen voor de voormalige korpschef van de Nationale Politie, Gerard Bouman. Hij zou buitensporige bestedingen en uitgaven van de COR niet goed hebben gecontroleerd.

Boumans opvolger, Erik Akerboom,​heeft de belangrijkste resultaten van een intern onderzoek naar de COR bekendgemaakt. Voormalig OR-voorzitter Frank Giltay kwam in juni in opspraak. Akerboom deed eerder al aangifte tegen Giltay en de ondernemer waarmee hij zaken deed. Giltay gaf opdrachten aan bevriende ondernemers in Almere. "Onzorgvuldig", noemt Akerboom dat nu. 

Champagneontbijt

De bestedingen van de COR waren disproportioneel. Het gaat onder meer om dure etentjes en sessies op de hei. Ook was er in december vorig jaar een groot feest in het Amstel Hotel, inclusief champagneontbijt. Dit heeft geleid tot schaamte en conflict, zegt Akerboom. "Er is geld verspild en dat heeft de reputatie van de ondernemersraad en het korps geschaad." De declaraties zouden vaak gedaan zijn met medeweten van toenmalig korpschef Bouman.

Uit het onderzoek blijkt dat OR-baas Giltay gewoon zijn gang kon gaan en dat er geen goed toezicht was op de uitgaven. Hij handelde solistisch en kreeg weinig tegenspraak. Er werd wel gewaarschuwd maar daar werd niet veel mee gedaan. Er werd niet kritisch naar gekeken. "Budgetten werden jaar na jaar overschreden", zegt Akerboom. Hij stelt een onderzoek in naar de rol van Bouman. 

Buitensporige uitgaven

Al voordat het interne onderzoek was afgerond had Akerboom ingegrepen. "In de onderzoeken zijn onregelmatigheden geconstateerd in de verantwoording van de bestedingen van de COR. Deze onregelmatigheden hebben ook bij mij het vermoeden van strafbare feiten gewekt", schreef hij toen in een verklaring.

Thumbnail

Korpschef Erik Akerboom

De OR van de Nationale Politie bestaat uit 30 mensen. Zij krijgen jaarlijks een budget toegewezen van de korpschef. Voor dit jaar is dat 1,4 miljoen euro. "Dat gebruiken we voor verschillende activiteiten, onder meer om trainingen en opleidingen voor onze mensen te organiseren. En om congressen te organiseren", lichtte Paul Bos van de OR eerder toe.

Bouman zelf wil niet reageren op het resultaten van het onderzoek en de beschuldigingen. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore