Nederland

Zieke burgemeester Van der Laan stopt per direct: 'Vaarwel'

18 september 2017 16:41 Aangepast: 08 november 2017 14:27
Burgemeester Van der Laan tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdag. Beeld © ANP

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan stopt per direct met werken. Hij heeft kanker en kreeg vandaag van zijn artsen te horen dat hij uitbehandeld is.

"In januari schreef ik u dat ik slecht nieuws had gekregen van mijn artsen, maar dat ik nog een poosje uw burgemeester hoopte te blijven", schrijft Van der Laan in een brief aan de inwoners van Amsterdam [pdf]. "De afgelopen acht maanden heb ik dat met veel plezier gedaan. Uw steun heeft mij daarbij enorm geholpen."

'Liefste stad'

"Het was een groot voorrecht burgemeester te zijn van de mooiste en liefste stad van de wereld", schrijft Van der Laan. "Zorg goed voor onze stad en voor elkaar." Een woordvoerder zegt dat de burgemeester zich de komende tijd op zijn gezin wil richten. Zijn taken worden voorlopig overgenomen door locoburgemeester Kajsa Ollongren.

De 62-jarige Van der Laan (PvdA) trad in 2010 aan als burgemeester. Daarvóór was hij minister voor Wonen, Wijken en Integratie geweest in het vierde kabinet-Balkenende. Van 1990 tot 1998 zat hij in de Amsterdamse gemeenteraad.

'Nederland leeft mee'

"Heel verdrietig nieuws", reageert minister-president Mark Rutte op het bericht over Van der Laans terugtreden. "Bewondering voor zijn moed en openheid", schrijft hij op Twitter. "Hem laten weten dat Nederland meeleeft met hem en zijn gezin."

Ook andere politici reageren bedroefd op het nieuws. "Wat zijn we trots op hem", schrijft mede-PvdA'er en minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk. D66-voorman Alexander Pechtold noemt Van der Laan 'een gedreven bestuurder en prettig mens'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore