Nederland

Er zijn veel minder moslims in Nederland dan we denken

14 december 2016 12:35 Aangepast: 14 december 2016 14:53
6 procent van de Nederlandse bevolking is moslim

Nederlanders denken dat er veel meer moslims in hun land wonen dan dat er daadwerkelijk zijn.

Onderzoek van Ipsos Mori in veertig Europese landen toont een gigantisch gat tussen het werkelijke en het geschatte aantal moslims in een land. Ook de groei van het aantal moslims wordt totaal verkeerd ingeschat.

Nederland

In Nederland wordt geschat dat op dit moment 19 procent van de bevolking moslim is, bijna één op de vijf mensen. In werkelijkheid is het 6 procent. Nederlanders schatten dat in 2020 26 procent van de bevolking moslim is. In werkelijkheid komt dat uit op een kleine 7 procent.

In Frankrijk is het gat tussen perceptie en werkelijkheid het grootst. De Fransen schatten het aantal moslims op 31 procent van de Franse bevolking, dus bijna één op de drie. In het echt is dat 7,5 procent, 1 op de 13.

Ook de groei van de moslimpopulatie in 2020 is voor de Fransen lastig in te schatten. Ze denken dat het 40 procent wordt, maar volgens onderzoekers is het eerder een dikke 8 procent.

Italianen, Belgen en Britten

Ook de Italianen, Duitsers en de Belgen zitten er flink naast als het gaat om het inschatten van de huidige moslimpopulatie. Zij denken allemaal dat meer dan een vijfde van de bevolking moslim is. Terwijl dat varieert van een kleine 4 procent in Italië, 5 procent in Duitsland tot 7 procent in België.

Britten denken dat 15 procent van de populatie moslim is, terwijl het 5 procent is. En ze vermoeden een groei in 2020 naar 22 procent, terwijl dat volgens onderzoek 6 procent zal zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore