Nederland

Marechaussee zet ongewapende burgers in bij controle Schiphol

07 juli 2017 05:08 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
(Archieffoto) Beeld © ANP

De Koninklijke Marechaussee zet onervaren burgers in bij de paspoortcontrole op Schiphol. Na een stoomcursus van zes weken mag iemand al het uniform van de marechaussee aantrekken.

Dat meldt het AD. Het gaat om de functie 'reservist nieuwe stijl'. Op dit moment loopt volgens de krant één zo'n reservist rond op Schiphol, maar het plan is om het aantal snel uit te breiden.

Gewapende collega

Deze grensbewakers, die geen wapens zullen dragen, worden ingezet om de lange wachtrijen op Schiphol tegen te gaan. Ze worden ingezet voor de paspoortcontrole in de aankomsthal en moet 'in enkele seconden' beslissen of iemand Nederland in mag. De reservist is altijd samen met een gewapende collega. Het gaat om een proef.

Bij de vakbond van marechaussees zijn ze niet blij. "Levensgevaarlijk", zegt Sven Schuitema, voorzitter van de Marechausseevereniging. "Grensbewaking is een vak dat niet even in zes weken te leren is. Het werk vergt ervaring en een scherp oog voor verdachte gedragingen, ook in de rij voor de paspoortcontroles."

Meer hulptroepen

Naast de onervaren burgers zet Schiphol nog veel meer hulptroepen in om de chaos zoals in mei te voorkomen. Volgens de Telegraaf krijgt de luchthaven ook hulp van vijftig mensen van de Dienst Justitiële Inrichtingen. Daarnaast gaat Defensie voertuigcontroles houden, zodat de marechaussees die normaal dit werk doen, ingezet kunnen worden op Schiphol. "We zetten alles op alles om herhaling te voorkomen", zegt staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur) in de krant.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore